SLIKAO KOSMOS U VLATI TRAVE: Sećanje na umetnika Miroslava Anđelkovića (1945-2021)

Miljana KRALj

18. 05. 2021. u 13:34

U APRILU je sa naše likovne scene nestala još jedna značajna figura: Miroslav Anđelković (1945-2021), slikar, grafičar, ilustrator, redovni profesor beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti.

СЛИКАО КОСМОС У ВЛАТИ ТРАВЕ: Сећање на уметника Мирослава Анђелковића (1945-2021)

Foto: Vikipedija

Rođen u Jelašnici, srednju umetničku školu "Đorđe Krstić" završio je u Nišu, Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, kod profesora Nedeljka Gvozdenovića, a specijalizaciju na Akademiji San Fernando u Madridu, kao stipendista španske vlade.

Umetničku karijeru gradio je blisko sarađujući sa bratom blizancem, Miodragom Anđelkovićem ističe, za "Novosti", slikar Aleksandar Đurić, predsednik Društva srpskih umetnika "Lada", čiji je Miroslav bio istaknuti član.

- Priroda je bila njegova nepresušna inspiracija i to u svom najtananijem izdanju: travke, listovi, cveće, krhke stabljike, cvetovi... - podseća Đurić. - Mikrostrukture su šifre za poimanje kosmičkih parametara. Ljudski duh može da se prepozna kroz ljubav i nežnost koje se slivaju u poetsko osećanje sveta, a Anđelković je bio pikto-poeta "par ekselans".

Prema rečima likovnog umetnika Miroljuba Filipovića Filimira, reč je o autoru iz plejade velikih srpskih slikara i humanista:

- Pamtićemo ga kao dobrog čoveka izuzetne stvaralačke energije. Slikar, grafičar, konzervator, restaurator i likovni pedagog, on je svojim delima ostavio neizbrisiv i nezaobilazni trag na našoj kulturnoj sceni.

Prema svedočenju umetnika Srećka Zdravkovića, Anđelković je bio pravičan profesor, strpljiv i predan, a studenti su ga izuzetno voleli.

- Otišao je tako tiho i neočekivano da nam je svima neverica, kao da se to i nije dogodilo - dodaje Zdravković.

- Nišlija, rodom iz Jelašnice, moj zemljak, bio je veliki čovek, veliki rizničar umetničkih iskustava, dobar poznavalac slikarskog zanata. Bio je uvek vedar i spreman da čuje šalu. Govorio je kako je on umetnik iz Niša, na privremenom radu u Beogradu.

NIŠ MU DUGUJE LEGAT

KNjIŽEVNIK i vajar Zvonimir Kostić Palanski smatra da će, kroz svoja dela, slike i grafike, ali i likovne dnevnike, Anđelković nastaviti svoje trajanje:

- Oslikani i ispisani blokovi i sveske tek treba da se istraže. Zadužio je svoj Niš, pa predlažem da gradske institucije kulture nađu prostor i sredstva i opreme njegov legat, a da sve proprati jedna bogata monografija.

Kao pravi zaljubljenik književnosti, podseća Dimitrije Milenković, Miroslav Anđelković je svojim umetničkim darom oplemenio čitavu malu biblioteku knjiga - od Bore Stankovića i Stevana Sremca do pesnika naših dana:

- Živeo je uz Raičkovićeve poetske trepete "Tihe sasvim da se do beščujnosti čuju. Tako samo pričaju žita svoju nejasnu ljubav u vetrovima što huje"... Na koricama moje knjige izabranih pesama "Taloženje smisla" njegova vizionarska slika prigrlila je poetski uzdah: "Budiš se pretvoren u pticu/ svićeš na njenom licu/ Ko će u tvojoj smrti/ Pronaći Zvezdarnicu?" Zvezdarnica Miroslava Anđelkovića počela je da svetli i u dalekoj, ali nama prisnoj umetničkoj galaksiji - zaključuje Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri