ZAOKRUŽENA "KOMANČA": Lepa vest za ljubitelje vestern stripa, kultni serijal rođen iz pera Grega i Hermana u petoknjižju (FOTO)

Marina MIRKOVIĆ

18. 05. 2021. u 13:35

PETOKNjIŽJE "Komanča", u izdanju "Čarobne knjige" domaćim čitaocima pruža mogućnost da na srpskom jeziku uživaju u kompletnom serijalu koji, uz "Bluberija" i "Džerija Springa", stoji među najprepoznatljivijim vestern stripovima frankobelgijske škole stripa.

ЗАОКРУЖЕНА КОМАНЧА: Лепа вест за љубитеље вестерн стрипа, култни серијал рођен из пера Грега и Хермана у петокњижју (ФОТО)

Foto: Čarobna knjiga

Najzad su pred čitaocima četvrti i peti tom ovog izvanrednog vesterna, smeštenog u Vajoming 19. veka, rođenog iz pera stripskih legendi Grega i Hermana, kao i Mišela Ruža, koji je nastavio da crta serijal nakon Hermana.

Herman Ipen (kao Herman znan diljem planete) ušao je u svet stripa 1964. Nakon što ga je primetio veoma plodni i značajni strip-autor Greg (Mišel Renije), počeo je da sarađuje s njim na stripu "Bernard Princ", a 1969. isti taj tandem započeo je rad upravo na vestern serijalu "Komanča" koji je sada u celosti dostupan i našoj publici. Godine 1977. počinje da radi autorske stripove, a dve godine kasnije izlazi prvi broj slavnog serijala "Džeremaja" koji se i dalje objavljuje. Ova pripovest o lutanjima i avanturama otpadnika Džeremaje i njegovog saputnika Kurdija po postapokaliptičnoj Americi stekla je armiju poklonika svih generacija, a samom Hermanu zauvek obezbeđuje u analima frankofonog, evropskog i svetskog stripa.

Priče koje Herman priča uglavnom su mračne, realistične i žestoke, često se bave problemima čovekove prirode i društva uopšte, a crtež i kolor su savršeno prilagođeni temama i veoma karakteristični.

"Čarobna knjiga" domaćoj publici donela je i Hermanovog "Džeremaju", a sada je, u pet sjajno opremljenih knjiga, zaokruženo i kultno ostvarenje "Komanča" koje je taj kultni status steklo takođe pre svega zahvaljujući i Hermanovoj ruci, jer se serijal u svom žanru ističe ponajpre smelim, ekspresivnim Hermanovim crtežom.

Junakinja Komanča, naslednica ranča "Tri šestice", daje sve od sebe da opstane, no hrabrost i nesalomivi karakter te mlade žene sami po sebi nisu dovoljni da sačuvaju imanje od najavljenog bankrota. Jednog dana, niotkuda, pojavljuje se izvesni Red Dast. Povedena tihom snagom tog neznanca, Komanča ga upošljava da vodi, ranč a kako bi se suočio sa opasnostima, on unajmljuje pomoćnike. Pravi karakteri ovih junaka otkrivaće se postepeno u avanturom nabijenim epizodama ovog uzbudljivog serijala. Tih epizoda je po tri u svakom tomu, dok poslednja, peta knjiga sadrži i Hermanove kratke priče, čime je serijal kompletiran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)