PUTOVANJE SA "AVIONDŽIJAMA": Snima se prvi domaći sitkom o dogodovštinama pilota i stjuardesa, autora Saše Al-Hameda

J. BANjANIN

15. 05. 2021. u 10:38

NA seriju "Aviondžije" i njeno "poletanje" čekalo se od 2018, ali se nedavno uspešno vinula pred kamere i očekuje se da uskoro "sleti" na male ekrane. Pilot epizoda prvog domaćeg sitkoma o dogodovštinama avionske posade završena je pre skoro tri godine, a snimanje serije je počelo u aprilu u studiju "Vižn tima" u Beogradu.

ПУТОВАЊЕ СА АВИОНЏИЈАМА: Снима се први домаћи ситком о догодовштинама пилота и стјуардеса, аутора Саше Ал-Хамеда

Slaven Došlo, Marija Babić, Jelena Rakočević i Miloš Đorđević / Foto Promo/Instagram

Poslednja klapa planirana je krajem juna. Autor serije je Saša Al-Hamed, scenario potpisuju Tatjana Ilić, Milena Depolo i Milica Konstantinović, a režiju Aleksandar Savić i Dušan Popović. U produkciji serije učestvuju "Telekom Srbija" i "Hajp prodakšn", a direktor ove kuće, Saša Mirković, za "TV novosti" najavljuje seriju "Aviondžije", od 1. oktobra, na kanalu Superstar TV.

- Prva sezona imaće 48 epizoda i uveren sam da će biti i nastavka, jer je serija opuštajuća, pomalo edukativna, bez vulgarnosti i neopterećena svakodnevicom. Muziku i songove komponuju Leontina i Vladimir Grajić. Posada i putnici se stalno šale. Siguran sam da će ovaj zdrav humor pridobiti gledaoce i kod nas i u regionu - ističe Mirković.

- Postavili smo u studiju ceo boing 737. Volim u šali da kažem da je to prvi avion za putnički saobraćaj napravljen u Srbiji. Bilo nam je potrebno četiri meseca da kupimo delove starih aviona, od kokpita preko sedišta koja smo tapacirali, do sijalica, i prilagodimo ih potrebama snimanja. Kada uđete unutra, imate osećaj kao da ste u pravom avionu.

Ideja za seriju potekla je od Saše Al-Hameda, koji se produkcijom bavi 25 godina, a išao je u vazduhoplovnu školu "Petar Drapšin".

 

Srđan Gojković Gile i Kija Kockar / Foto Promo/Instagram

- Serija se iznedrila iz priča mojih prijatelja koji se bave vazduhoplovstvom i rade u našim i svetskim avio-kompanijama. Najveći deo njihovih doživljaja potiče iz sedamdesetih i osamdesetih, to jest, iz vremena pre 11. septembra 2001, jer su posle tog datuma pooštrene mere. Iako su priče iz prošlih decenija, radnja serije je smeštena u sadašnje vreme - objašnjava nam Saša Al-Hamed.

- U avionu uvek ima raznih likova. Ove nedelje imali smo meksičku bandu na letu, a jedan od stjuarda oženio se pripadnicom indijanskog plemena. Kija Kockar i Srđan Gojković Gile iz "Električnog orgazma" već su zajedno snimili epizodu, uskoro će i Aca Lukas, a biće još zanimljivih gostiju koji će se pojaviti u seriji - dodaje Al-Hamed.

Tatjana Ilić, jedna od scenaristkinja, kaže nam da ne zna ni za jedan drugi sitkom smešten u avionu, koji je zanimljiv prostor za komediju situacije.

- Da bismo napisale scenario, morale smo da proučimo sve u vezi sa avio-saobraćajem, i sad znamo šta rade perser ili piloti, kakav jezik koriste, kao i šta se dešava tokom ukrcavanja, poletanja ili sletanja. Čule smo mnoge neverovatne doživljaje sa letova na egzotične destinacije, kao i komična i pomalo tragična iskustva sa različitim putnicima. U seriji će biti i putovanja u Afriku i Australiju, privatnih letova, kao i raznih manjih nezgoda tokom leta. Inspiraciju za likove pronašle smo u pravim stjuardima i pilotima. Lik glavnog momka u posadi, Macana (Nenad Heraković), napravljen je po stjuardu koji je godinama radio u JAT-u, dok je Ceger (Slaven Došlo) glavni švercer. Razne anegdote su iz prošlosti, pa serija ima retro šmek pošto u današnje vreme nema šanse da bi stjuardi mogli da švercuju.

 

Nenad Heraković / Foto Promo/Instagram

Pored pomenutih stjuarda Macana i Cegera, glavni likovi su kapetan Aca (Nenad Stojmenović), kopilot Goksi (Marjan Todorović), perserka Dana (Bojana Kovačević Gajin), stjuardese Medena (Jelena Rakočević) i Nina (Marija Babić), mehaničari Mile (Miloš Đorđević) i Krca (Toni Mihajlovski). Veoma važan junak je i direktor avio-kompanije (Dušan Radović), kao i njegova nestašna ćerka Anđela (Teodora Bjelica). Gostujući glumci biće Bojan Krivokapić, Matea Milosavljević, Mina Sovtić, Mitra Mladenović, Teodora Bjelica, kao i poznate ličnosti.

- Epizodom u kojoj se Gile i Kija zajedno pojavljuju, hteli smo da spojimo rok i pop zvuk i budemo u okvirima kvalitetnog mejnstrima. Aca Lukas neće biti onaj kojeg svi prepoznajemo. Trudili smo se da ga uvučemo u svet naše serije. U svakoj epizodi imamo komični zaplet, od blesavih putnika do peripetija glavnih junaka u njihovim ljubavnim, prijateljskim i porodičnim odnosima - zaključuje Tatjana Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)