MAD ABOUT HOLLYWOOD: Izložba fotografija Instituta Servantes otkriva tragove filmskih zvezda u Madridu

D. B. M.

07. 05. 2021. u 17:51

AVA Gardner, Orson Vels, Keri Grant, Elizabet Tejlor i Marlen Ditrih samo su neke od zvezda nove izložbe Instituta Servantes "MAD about Hollywood". Reč je izložbi fotografija u organizaciji Autonomne pokrajine Madrid, koja otkriva tragove koje su sredinom prošlog veka u Madridu ostavile filmske zvezde zlatnog doba Holivuda dok su radile i živele u španskoj prestonici.

MAD ABOUT HOLLYWOOD: Изложба фотографија Института Сервантес открива трагове филмских звезда у Мадриду

Herardo Kontreras

Izložba "MAD about Hollywood" sastoji se iz dva dela, od kojih će prvi deo biti otvoren u ponedeljak holu Jugoslovenske kinoteke. Drugi deo izložbe biće otvoren 18. maja u galeriji Instituta Servantes.

Izložba nas upoznaje sa holivudskim nasleđem u Madridu, ali ukazuje i na madridski doprinos holivudskom umetničkom univerzumu, budući da su mesta poput Muzeja Prado, avenije Paseo de la Kasteljana, dvorca Mansanares ili planinskog venca La Pedrisa, postala poprišta ovih holivudskih superprodukcija.

- Izložba je iziskivala značajan istraživački rad po različitim arhivima i kolekcijama fotografija. Fotografije, od kojih je većina do sada neobjavljena, spontane su, prirodne i svakodnevne, nastale na granici fotoreportaže i pristojne paparaco fotografije - navodi kustoskinja izložbe Esperansa Garsija Klaver. - Ovaj projekat doprineo je da i dalje prisutni trenuci iz života i stvarnosti ugledaju svetlost dana, ali je prikazao i do tada nikad viđene magične trenutke, zahvaljujući nespornim protagonistima "fabrike sreće", iz jedne od najvažnijih etapa u istoriji kinematografije u kojoj je Madrid bio jedan od filmskih centara.

Pedestih godina, nakon izmeštanja filmskih setova van Holivuda, u Madrid pristižu superprodukcije i on postaje sedište međunarodnih projekata, dolazaka i odlazaka glumaca i filmskih radnika, što je dovelo do snimanja filmova poput "Spartaka" Stenlija Kjubrika, "Ponoćnih zvona" Orsona Velsa, "Doktora Živaga" Dejvida Lina ili "Sida" Entonija Mana. Pored toga, međunarodna snimanja podstakla su kvalitet i međunarodne angažmane španskih filmskih stručnjaka poput Hila Paronda, Ivon Blejk, Manuela Berengera i Tedija Viljalbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POD VIDOM DEMOKRATIJE PROMOVIŠE SE IMPERIJALIZAM: Pesnik Selimir Radulović za Novosti o iskušenjima koja su pred savremenim čovekom