SANACIJA "KRIVE KULE": Ministarstvo kulture izdvojilo 23,9 miliona za restauraciju Smederevske tvrđave

J. ILIĆ

06. 05. 2021. u 11:26

NA konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturne baštine, Ministarstvo kulture opredelilo je 23,9 miliona dinara za restauraciju i sanaciju Smederevske tvrđave.

САНАЦИЈА КРИВЕ КУЛЕ: Министарство културе издвојило 23,9 милиона за рестаурацију Смедеревске тврђаве

Foto N. Živanović

Najviše novca biće uloženo za sanaciju "krive kule" 11 koja je počela 2018.

- Za konzervatorsko-restauratorske radove na sanaciji i konzervaciji nadzemnih delova kule 11 opredeljeno je 15,9 miliona. Ovim novcem svi planirani radovi biće okončani - kaže Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Ostali su radovi na završnoj statičkoj sanaciji kako bi "kriva kula" ostala bezbedna za prolaznike i turiste. Time bi do kraja godine, posle skoro šest vekova od izgradnje i isto toliko decenije od razaranja, bila okončana rekonstrukcija kule srednjovekovnog prestonog grada na Dunavu.

Kula 11 podignuta je kao deo Velikog grada oko dvora despota Đurđa Brankovića u periodu od 1430. do 1439. Nakrivila se posle eksplozije bombe tokom savezničkog bombardovanja 1944.

Kula je visine 25 metara i teška je oko pet hiljada tona. Vrh kule pomeren je čitavih 1,8 metara od temelja, čija je debljina tri metra. Toranj u Pizi nakrivljen je 3,99 stepeni, a smedervska građevina za više od pet stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bane

06.05.2021. 20:45

Jos kad bi izdvojili koju hiljadu da zamene trule drvene ograde u malom gradu. Ne samo da napisu paznja ne prilaziti. Znam taj list a4 papira je ipak jeftiniji. Nije ih sramota. Ko god da je odgovoran za stanje u tvrdjavi.