I NOVAK NA PLATNU ŠOBAJIĆA: Miloš je skicu pravio na komadu salvete, a promociju, kojoj se radovao, nije dočekao (FOTO)

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

26. 04. 2021. u 11:00

BAŠTA popularnog beogradskog restorana. Baš prekoputa Miloševog i Majinog starog stana, s čije terase pogled pada na zelenu čoju Tašmajdanskog parka. Napolju, vrući avgust te 2019.

И НОВАК НА ПЛАТНУ ШОБАЈИЋА: Милош је скицу правио на комаду салвете, а промоцију, којој се радовао, није дочекао  (ФОТО)

Foto: A. Stevanović Živković

Za susednim stolom, grupa nemačkih glumaca glasno hvali naš glavni grad. Miloš ćutke lista stranice makete.

- Pa, ovo je izvanredno! - usklikne na kraju, a lice mu se najednom ozari pod onim plesom ustreptale krošnje.

Obožava Novaka Đokovića. Vidno ga je oraspoložila ideja da uradi korice za knjigu o najboljem teniseru svih vremena koju će uskoro objaviti "Novosti".

- Sjajan je momak. Čudo je napravio za Srbiju - kaže, a posle će baš tim rečima započeti i predgovor.

I sam je mnogo učinio. Tamo, u belom svetu, boreći se, slikom, da se srpska reč daleko čuje.

Maši se rukom za džep belog lanenog sakoa okačenog o naslon stolice i odmah se hvata za pisaljku. Traži od kelnera komad salvete. Počinje da kruži.

- To će da izgleda ovako! - pravi u trenu skicu za ogromnu sliku koja će biti pretočena na naslovnu stranu zamišljenu u istom trenu dok je prelistavao priče.

Potom okreće salvetu sa svih strana.

Foto: Milena Anđela

Sledećeg dana, Milošev stari atelje u Luci Beograd. Pred metalnim okvirima staklenih otvora zastrtih sjajnom hartijom, napolju, na vrelom betonu, prazna stolica. Unutra, skulpture se rastrčale u svim pravcima. Gajtani, vajarske aorte, održavaju ih u životu. Štrče žice koje nas nepovratno drže u vezi. Među njima, Miloš.

Već je "napao" platno. Ne gubi ni časa. Skicu sa salvete prenosi na belo polje. Nestrpljivo iščekuje da pregleda fotografije koje je tražio noć pre toga, da ih inkorporira u kolaž.

PODRŠKA LITIJAMA U ODBRANI SVETINjA SPC U CRNOJ GORI

DUGA je i plodonosna bila saradnja Miloša Šobajića s "Večernjim novostima", čiji je bio redovan i decenijama odan čitalac. Rado se i često odazivao na pozive da svojim mislenim zapažanjima prenese poglede na svet u kome živimo. Bio je majstor slike, ali i reči. Svoj značajan doprinos dao je i besedom u monografiji "Litije - ne damo svetinje", koju su "Novosti" objavile u junu prošle godine, čime je ovekovečen bunt naroda Crne Gore protiv štetnog i neustavnog zakona o slobodni veroispovesti i odbrani svetinja SPC.

- Beskrajnim kolonama hodočašća pravoslavni narod Crne gore iskazuje da bi sve mogao da istrpi zbog sile, osim oduzimanja njegove duhovne suštine. Niko nije jači od naroda koji se brani - napisao je tom prilikom između ostalog Šobajić.

Iz trena u tren, rađa se Novak. U brišućem raskoraku, raspršuje parisku mlevenu ciglu, zamahuje silno rukom, doseže lopticu koja leti svemirskom brzinom, kupi je i "čisti sve pred sobom".

Slika polako dobija konačnu formu. Nanosi slojeve, daje život fotografijama, širi priču u nebesa. Staje, osmatra. Dugo netremice zadržava pogled na platnu. Iznenada, jednim, energičnim potezom, na tačno utvrđenom mestu, koje samo on zna, povlači dugu žutu liniju.

- Sad je gotova! - reče nam tada večiti dečak srpskog slikarstva.

Foto: Novosti

 

Miloš tu, ipak ne staje. Osmišljava korice, drži nevidljivu knjigu u rukama, udiše samo njemu dostupan u vazduhu miris štamparske boje. Već vidi promociju, i sebe na njoj.

Voleo bi, rekao nam je tada da platno stigne do Novaka - od slikarskog diva, teniskom divu.

Onda je došla korona. Sve je utihnulo, zamrlo. Stao je i tenis. Nije bilo vreme za sportske rezultate, knjige i druženja.

Raspitivao se Miloš, s vremena na vreme, kada će ponovo loptica da se zakotrlja, a knjiga da ugleda svetlo dana. Pandemija se malo razmakla, ostavila tračak nade.

SAHRANA I OPELO U ČETVRTAK

Miloš Šobajić će biti sahranjen uz najviše počasti u Aleji zaslužnih građana Republike Srbije na Novom groblju u Beogradu u četvrtak 29. aprila u 12.30.

Prethodno će u 12 sati biti održano opelo. Zbog epidemioloških mera, obavezno je korišćenje maske i držanje propisanog odstojanja. Broj ulazaka na opelo zbog pandemije biće ograničen.

- Okupićemo se oko slike u Beogradu. Tu slika, tu knjiga, tu mi. Imaće Novak pauzu, pojaviće se, iznenada, i on - bila mu je ideja, poslednjih dana, pre nego što ga je korona, prekjuče, odvela na put bez povratka.

Nije dočekao knjigu. Korona je pretekla život, kao što je nadjačala mnoga stanja.

Ostala je Miloševa slika, koja će biti na koricama knjige, koja će, oko Rolan Garosa, da nas uvede u pariske priče o Novaku, šampionu za sva vremena.

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati