MAČKA U KRILU MONA LIZE: Izložba belgijskog strip umetnika na Jelisejskim poljima (FOTO)

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

20. 04. 2021. u 15:05

PRVA mačka koja je zgnječila automobil. To je potpis ispod jedne od skulptura poznatog belgijskog umetnika Filipa Geluka (67), izloženih ovih dana duž Jelisejskih polja u Parizu, koje svojim humorističkim, ali istovremeno i duboko mislenim porukama, naoko na jednostavan način, oslikavaju suštinu života.

МАЧКА У КРИЛУ МОНА ЛИЗЕ: Изложба белгијског стрип уметника на Јелисејским пољима (ФОТО)

Foto: EPA

Autor čuvenog stripa "Mačak" (Le Chat), višestrani umetnik, humorista, slikar, pisac, skulptor, komičar i voditelj, Geluk je razgalio srca retkih prolaznika "Najlepšom avenijom na svetu", usred pandemije virusa korona. Na licima namernika, osmesi. Nije malo, u ova vremena.

Od Trga Konkord do Kružnog toka, postavljeno je dvadeset bronzanih skulptura visine 2,7 metara, od kojih svaka kazuje neku priču "antiheroja" rođenog 1983. godine, sa svim njegovim mudrostima i slabostima u isti mah, obučenog kao čovek, uglađenog, ali sa dobro zadržanim mačjim instinktom.

- Nadam se da sam publici doneo malo radosti, smeha i određenu vrstu nadrealističke poezije koju negujemo u Belgiji - poručio je Geluk, kome su za ovaj poduhvat bile potrebne dve godine rada, uz šezdesetak pomoćnika.

Na jednoj od skupltura, debeli mačak sedi nepomičan na jednom kraju klackalice, na drugom je, visoko u vazduhu, miš. Nekad preimućstvo ne znači mnogo, ili ništa. Na drugoj, dobro popunjenom baletanu, taj isti miš dizalicom diže nogu do perfektne poze. Na trećoj, ptičica od nekoliko grama nepovratno nakrivljuje teg u Mačkovim rukama. Na četvrtoj, ta ista ptica u kljunu drži lopticu za golf koju će Mačak ispaliti svakog časa. Naravno da će uhranjeni lenjivac biti prvi na trkačkom postolju, kada je na drugom mestu kornjača, a na trećem puž.

Foto: EPA

Na panou, na jednom od crteža kojima se uvodi u izložbu, "Mačak" leži u krilu Mona Lize, uz poruku: "Obožava me". Drugi put, izvaljen na livadi opušteno gleda u nebo, uz zaključak: "Hoteli bogatih najviše imaju pet zvezdica, a siromašnih nebrojeno više."

Foto: EPA

Imajući u vidu da su državne galerije i muzeji zatvoreni zbog pandemije, ovo je retka prilika da Parižani mogu da uživaju na nekoj izložbi. Bilo je i kritika. Nekima se nije dopalo to što sve ima lukrativnu pozadinu. U obližnjoj galeriji "Huberti end Brejn" (Huberty & Breyne) u ulici Matinjon, prodaju se virtuelnim putem Gelukovi radovi kojima je postavka na Šanzelizeu dobra vitrina. Cena jednog platna je astronomskih 29.000 evra. Sam Geluk je priznao da će mu ovaj novac dobro doći da privede kraju otvaranje budućeg muzeja posvećenog Mačku i humoru u Briselu 2024. godine.

Foto: EPA

 

Ima i onih koji traže veći umetnički nivo, žaleći za periodom kada su se, kao 1992. godine, na istom mestu izlagale Boterove skulpture. A kad smo kod forme, Gelukov humor sve objašnjava.

- Volim Đakometija - kaže nacrtana damica izdužene siluete u razgovoru s dobro pothranjenim Mačkom, a ovaj joj, takođe samozaljubljeno, odgovara: - A ja Botera.

Foto: EPA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna