MARTOVSKI FESTIVAL U ZNAKU SIMKETA: Duplo izdanje poznate filmske smotre počinje danas i trajaće do nedelje, 25. aprila

A. VOJINOVIĆ

19. 04. 2021. u 09:37

NAGRADA za životno delo 67. i 68. Martovskog festivala pripala je čuvenom kompozitoru Zoranu Simjanoviću, koji je nedavno preminuo od posledica virusa korona. Specijalno, dvostruko izdanje beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koje će posle dva odlaganja konačno početi danas i trajati do nedelje 25. aprila, biće posvećeno omiljenom Simketu.

МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ У ЗНАКУ СИМКЕТА: Дупло издање познате филмске смотре почиње данас и трајаће до недеље, 25. априла

Zoran Simjanović / Foto V. Danilov

Posetioci će moći da pogledaju ukupno 95 filmova, i to 54 sa 67. izdanja festivala i 41 sa 68. izdanja.

- Zbog pandemije prošle godine smo morali da odložimo održavanje 67. Martovskog festivala, a ove godine je trebalo da se održi u martu, međutim, ponovo smo morali da otkažemo zbog strožih mera Kriznog štaba - rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović.

Kako je istakao Mladenović, Odbor je odluku da nagrada za životno delo bude dodeljena Simjanoviću doneo još prošle godine.

- Pošto festival nije održan, rešili smo da nagradu dodelimo na ovogodišnjem festivalu. Izgubili smo divnog čoveka i velikog stvaraoca. Ovo je veliki gubitak za srpsku kulturu - naveo je Mladenović.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić rekao je da je Simjanović naš najveći filmski kompozitor, koji nagradu za životno delo ne dobija za "Grlom u jagode", "Nacionalnu klasu" ili "Miris noćnog cveća", već za onaj deo opusa koji je manje poznat prosečnim gledaocima, a to su kratki, animirani i dokumentarni filmovi.

- Na festivalu će biti prikazan animirani film za koji je Zoran pisao muziku, i to je njegova poslednja muzika za animirani film. Reč je o ostvarenju Stevice i Miloša Živkova "Hronika jednog putovanja". Taj njegov opus kada je reč o kratkom metru, animiranim i dokumentarnim filmovima, možda je manje poznat, ali je on sarađivao sa velikim rediteljima i upravo zbog toga je postao laureat ove nagrade - rekao je Dabić.

Dabić je najavio da će manifestaciju, danas u 18.00, otvoriti svetska premijera animiranog filma Borislava Šajtinca "Kad oružje govori", kao i kratki igrani film Jorgosa Lantimosa "Nimik". Od ostalih "poslastica" za ljubitelje sedme umetnosti, tu su u takmičarskom programu još i ostvarenje "Duga" Aleksandra Vujovića, koji će biti i gost festivala.

Dokumentarac o Džonu Glenu, reditelju filmova o Džejmsu Bondu / Foto Promo

A za ljubitelje čuvenog tajnog agenta, pred publikom će biti i dokumentarac o Džonu Glenu, reditelju pet filmova o Džejmsu Bondu, kao i jedna intrigantna priča o dve opatice koje napuštaju samostan jer su se zaljubile jedna u drugu.

U takmičarskom programu naći će se i dugometražni dokumentarni film Danijele Štajnfeld "Zaceli me".

ZA STUDENTE ULAZ BESPLATAN

CENA ulaznice za Martovski festival je ostala ista kao i prethodnih godina i košta 200 dinara. Studenti filmskih škola i akademija mogu besplatno da gledaju sve filmove, a propusnice mogu podići na pultu omladinskog centra pre svake projekcije. Svečano otvaranje Martovskog festivala je u ponedeljak u 18.00 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati