ZA PUBLIKU 100 FILMOVA: Najavljen bogat program dvostrukog izdanja Martovskog festivala, koji će biti održan od 22. do 28. marta

A. POPADIĆ

14. 03. 2021. u 20:21

PRED publikom će se od 22. do 28. marta naći specifično, dvostruko izdanje Martovskog festivala. Prošlogodišnji festival bio je spreman i pripremljen, ali ga je uvođenje vanrednog stanja zaustavilo i pre početka. Zato će posetioci ove godine gledati selekciju 67. i 68. Martovskog festivala.

ЗА ПУБЛИКУ 100 ФИЛМОВА: Најављен богат програм двоструког издања Мартовског фестивала, који ће бити одржан од 22. до 28. марта

"Nimik" sa Metom Dilanom / Foto Promo

- Ovo je žilava umetnička manifestacija, u svojoj dugoj istoriji izdržala je mnoge prepreke, pa će, verujemo, i ovu - poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora festivala.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl podsetio je da je Martovski festival prvi koji će se predstaviti duplim izdanjem, a da nas kasnije očekuju festival u Sopotu, Bitef...

- To je bio način da se sačuva kontinuitet uglednih manifestacija - kazao je Karl.

Zbog duplog izdanja Martovski festival će trajati duže nego uobičajeno, a publici će predstaviti bogat filmski program od oko 100 naslova u nekoliko takmičarskih kategorija.

- Za 67. izdanje festivala izabrana su 54 filma, a za 68. izdanje 42 naslova su u konkurenciji za nagrade. Od ove godine vraćamo Gran-pri za najbolji film, koji se dodeljuje najboljem ostvarenju u bilo kojoj takmičarskoj kategoriji - najavio je novi umetnički direktor festivala Dejan Dabić.

Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program. Kao specijalne "poslastice", Dabić je izdvojio premijeru dokumentarca Pitera Džeksona "Oni nikad neće ostariti", kao i kratki film Jorgosa Lantimosa "Nimik" sa Metom Dilanom koji će biti prikazan na otvaranju festivala, 22. marta. Pred publikom je i svetska premijera dokumentarca o Džonu Glenu, reditelju pet filmova o Džejmsu Bondu - "Sasvim namerno - samo za naše oči - Džon Glen".

Martovski festival pripremio je i svojevrsni omaž za dva jubileja - 40 godina novog talasa i 55 godina praške škole.

MEĐUNARODNI ŽIRI

O NAGRADAMA oba izdanja Martovskog festivala odlučivaće isti, međunarodni žiri kojem predsedava Želimir Žilnik, a članovi su Vera Vlajić, Igor Bezinović, Dimitris Kerkinos i Radoslav T. Stanišić. Takmičarske kategorije ostaju iste kao ranijih godina: dokumentarac do 50 minuta i preko, eksperimentalni film i video-art, animirani film i domaći i strani kratki film. Žiri će izabrati i ukupne pobednike Martovskog festivala, odnosno, osvajače Gran-prija za 67. i 68. izdanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)