DANI JEZIKA I PISMA: Obeležava se desetogodišnjica rada Muzeja u Tršiću

V. Mitrić

17. 04. 2021. u 11:59

CENTAR za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica će 21. i 22. aprila 2021. godine organizovati program Dani Muzeja jezika i pisma posvećen obeležavanju desetogodišnjice rada Muzeja jezika i pisma u Tršiću koji nastoji da kroz interaktivan odnos sa posetiocima sačuva savremene navike govornika srpskog jezika na svim nivoima jezičke upotrebe i da ukaže na promene i uzroke promena u srpskom jeziku.

ДАНИ ЈЕЗИКА И ПИСМА: Обележава се десетогодишњица рада Музеја у Тршићу

FOTO: Muzej jezika i pisma u Tršiću

Prvog programskog dana, 21. aprila u 12 časova, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, biće otvorena izložba „Pisanje, štampanje, digitalizacija – promene zajednica i zamišljanja“, autorke Ane Čugurović, kusotsa etnologa–antropologa u Centru za kulturu.

Autorka izložbe izdvojila je ove tri prekretnice u istoriji vezane za jezik koje su promenile celokupno društvo i na različite načine širile zajedništvo stvarajući nove i drugačije veze među ljudima i utičući kako na njihova sećanja i planove, tako i na njihovo poimanje vremena i blizine. Ove promene utiču i na svakog od nas pojedinačno i različito usmeravaju naša zamišljanja.

FOTO: Muzej jezika i pisma u Tršiću

Izložba je postavljena kao povod za otvaranje razgovora sa autorima koji su proučavali ove teme. U njoj su mozaički predstavljeni njihovi zaključci o mogućim vrstama uticaja i veza zajednica i ovih pronalazaka.

Drugog programskog dana, 22. aprila 2021. godine u 12 časova, povodom 10 godina postojanja Muzeja jezika i pisma u Tršiću i 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, biće organizovano onlajn predavanje o kratkim govornim formama u delu „Znakovi pored puta“ Ive Andrića, prof. emeritusa dr Ljiljane Pešikan-Ljuštanović.

Predavanje će se održati putem Zum (Zoom) platforme. Pristupni link preko kog će svi zainteresovani moći da se uključe i prisustvuju predavanju biće objavljen na Fejsbuk stranici Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024