ZA ŽIVOTNO DELO: Beniniju "Zlatni lav"

D.R.Đ.

15. 04. 2021. u 17:32

OSKAROVAC Roberto Beninji primiće ovogodišnjeg Zlatnog lava za životno delo na 78. Venecijanskom filmskom festivalu koji će se održati od 1. do 11. septembra, saopštili su danas organizatori.

ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: Бенинију Златни лав

Foto: Promo

Ovim povodom, reditelj filma „Život je lep“, koji je 1999. dobio oskara za najbolje strano ostvarenje, izjavio je da mu je srce puno radosti i zahvalnosti.

- Neizmerna je čast primiti tako važno priznanje za moj rad od Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji – rekao je Beninji.

Odluka je doneta na predlog direktora festivala Alberta Barbere, koji je za Beninjija rekao da se od samog svog debija, obeleženog inovativnim pristupom pravilima i tradiciji, izdvojio u panorami italijanske scenske umetnosti kao figura bez premca. „Žonglirajući svojim nastupima na pozorišnim scenama, filmskim setovima i u televizijskim studijima, svaki put sa iznenađujućim rezultatima, on blista u svima njima zahvaljujući svojoj bujnosti, plahovitosti i strasnoj radosti koja je možda najoriginalnije obeležje njegovog opusa“, naveo je Barbera.

Beninji je rođen 27. oktobra 1952. Karijeru je započeo ranih 70-ih i ubrzo je postao jedan od najomiljenijih i najpopularnijih italijanskih glumaca, režisera i scenarista, poznat i cenjen širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)