MAJA RADONIĆ NOVA UPRAVNICA: Jednoglasna odluka članova Upravnog odbora zadužbine Ivo Andrić

D. Bt. - D. B. M.

14. 04. 2021. u 21:04

JEDNOGLASNOM odlukom članova Upravnog odbora Zadužbine Ivo Andrić (Miro Vuksanović, predsednik, Dušan Kovačević, Goran Petrović, Sreto Tanasić, Stojan Đorđić, Stojan Dabić, Radovan Beli Marković, Marko Nedić i Radovan Popović), za upravnika ove institucije izabrana je dr Maja Radonić. Dosadašnja upravnica dr Žaneta Đukić Perišić uskoro odlazi u penziju.

МАЈА РАДОНИЋ НОВА УПРАВНИЦА: Једногласна одлука чланова Управног одбора задужбине Иво Андрић

Foto: Arhiva - Maja Radonić/prestiž Andrićeva Nobelova nagrada

Na konkurs su se javili i dr Jovana Šaljić Ratković i dr Nenad Kebara, ali je najbolji program rada Zadužbine ponudila Maja Radonić (1964), vanredni profesor na Fakultetu za kulturu i medije. Objavila je brojne naučne i stručne radove u međunarodnim i domaćim časopisima, kao i monografiju o esejima Miodraga Pavlovića, bila je autor i urednik 50 dokumentarnih portreta iz serijala RTS "Ljudi".

 - S obzirom na razvijene i precizno uspostavljene dosadašnje delatnosti Zadužbine, moj zadatak biće posvećenost realizovanju svih redovnih aktivnosti i projekata koji su u toku - kaže, za "Novosti", Radonićeva. - To znači prvenstveno staranje o autorskim pravima u zemlji i inostranstvu, podršku dugoročnom i značajnom projektu Kritičkog izdanja celokupnih Andrićevih dela i objavljivanju "Svezaka" Zadužbine, kao i daljem proučavanju dela našeg nobelovca. Ove godine obeležava se i 60 godina otkako je Andrić dobio Nobelovu nagradu, pa će deo aktivnosti biti usmeren ka ovoj važnoj godišnjici.

UO je na predlog Mira Vuksanovića usvojio tekst zahvalnice Žaneti Đukić Perišić, koja je u Zadužbini provela ceo radni vek, najpre kao stručna saradnica, zatim savetnica i upravnica od 2016. godine:

 - Gospođa Đukić Perišić napisala je u svojoj doktorskoj tezi najpotpuniju duhovnu biografiju Ive Andrića, priredila Andrićeve sabrane pripovetke, sabrana dela i druga izdanja. Objavila je niz ogleda o Andrićevoj umetničkoj prozi, priredila za štampu dokumentarnu građu i uređivala godišnjak "Sveske". Zaslužna je za saradnju izdavača i Zadužbine, pa je tako povećan broj Andrićevih dela na srpskom i drugim jezicima. Dosledno je poštovala oporuku našeg nobelovca.

Zbog velikog i neprekinutog interesovanja za Andrićeva dela i kod nas i u svetu, Zadužbina je samo u protekloj godini zaradila oko četiri miliona dinara.

Najveći dosadašnji poduhvat je objavljivanje Kritičkog izdanja celokupnih Andrićevih dela. Do sada su objavljena tri kola po pet tomova, a ovih dana je izašla i još jedna, šesnaesta knjiga ("Gospođica") iz četvrtog kola. Ove godine biće objavljena "Prokleta avlija", a ostali Andrićevi romani i eseji pojaviće se do 2024. godine.

O POSTUPCIMA DRAGOJLOVIĆA

NA zahtev Vuksanovića, UO su dostavljeni odgovori na pitanja koja se odnose na zaposlenje Dragana Dragojlovića, inače bivšeg ministra vera i ambasadora u Australiji. Dobijen je odgovor da je na mestu upravnika zadužbine zaposlen 1. oktobra 2003, penzionisan je 31. maja 2008, uzeo je otpremninu 27. juna iste godine, a ponovo se zaposlio kao upravnik 5. jula 2008. i radio do 31. oktobra 2016. godine. Za to vreme od osam godina i četiri meseca primao je platu, koja mu je u proseku bila 106.000 dinara i penziju. Otpremninu više nije uzimao. Akademik Vuksanović ističe da u ovom činodejstvovanju Dragojlovića u pravnom i zakonskom pogledu nema ničega spornog, ali da se otvara pitanje moralne dimenzije. Pogotovo što se od osnivanja pa do danas Andrićeva zadužbina izdržava od spostvenih prihoda, odnosno od autorskih prava za objavljivanje dela velikog pisca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode