SVI ZNAJU ŠPICU IZ SERIJE GRLOM U JAGODE KOJU JE NAPISAO SIMJANOVIĆ: Trebalo mu je samo pet minuta i parče papira

Novosti online

11. 04. 2021. u 16:34

ČUVENI kompozitor Zoran Simjanović je preminuo u Beogradu od posledica virusa korona. Tokom bogate umetničke karijere komponovao muziku za mnoge kultne filmove i serije.

СВИ ЗНАЈУ ШПИЦУ ИЗ СЕРИЈЕ ГРЛОМ У ЈАГОДЕ КОЈУ ЈЕ НАПИСАО СИМЈАНОВИЋ: Требало му је само пет минута и парче папира

Foto: M. Anđela

Jedna od njih je i "Grlom u jagode" čija špica se pamti i danas. On je u jednom intervjuu ispričao odakle mu inspiracija.

- Rekao sam tada suvlasiniku Kluba književnika: ’Budo, daj mi parče ’artije’. On mi da, i ja brzinski ispišem pet linija... Ta-na-na-na-naaaa, to mi je bilo tu u glavi. I dođe Điđa (Srđan Karanović), a on kaže: "To je to"- rekao je Simjanović tada.

Kao i svakom muzičaru, u mladosti mu je prvi korak bio sviranje u bendu. I zaista, svirao je u bendovima Siluete i Elipse, i prisetio se kako je izgledao taj dan kada je došao kući nakon raspada grupe.

- Dosta mi je bilo teško. Ne može čovek da veruje u to, kada sa nekim ljudima proživiš pet godina. To je kao da si bio u braku - svaki dan probe, koncerti... A moja majka je stalno kukala:"Dosta više ta svirka, upisuj neki fakultet". Kad sam došao kući, ona je rekla: "Pa jao, rasturili ste se?" Kada sam joj potvrdio, a ona je odmah rekla: "Ćuti, ko zna zašto je to dobro" - rekao je Simjanović u emisiji "Šta sam tebi i ko sam sebi?" na K1 televiziji.

I ispalo je dobro, pošto se Simjanović posvetio komponovanju. Završio je Fakultet dramskih umetnosti, na kom je jedno vreme i predavao, i komponovao vanvremensku muziku i zavredio nagradu za životno delo. U svet komponovanja filmske muzike ušao je 1975. godine.

Pamtićemo ga po muzici iz kultnih filmova domaće kinematografije. On je uradio prepoznatljive tonove i pesme iz filmova poput "Nacionalna klasa", "Maratonci trče počasni krug", "Balkan ekspres", "Tajvanska kanasta", "Sabirni centar" i mnogih drugih klasika.

Zoran Simjanović je ostavio neizbrisiv trag u umetničkom životu naše zemlje.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)