NEPOZNATI RUKOPISI MILUTINA BOJIĆA: Među spisima i njegove ocene u školi

Novosti online

07. 04. 2021. u 17:55

НЕПОЗНАТИ РУКОПИСИ МИЛУТИНА БОЈИЋА: Међу списима и његове оцене у школи

FOTO: Muzej "Adligat"

„FILOZOF" i „Gospodin Jova" su dva nepoznata i neobjavljena rukopisa Milutina Bojića koja se od danas mogu videti u Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat". Radi se o sedam stranica Bojićevih ranih radova.

Tu je i originalno Bojićevo svedočanstvo za drugi razred Druge beogradske gimnazije iz 1904. godine. Slavni pesnik je bio izvrstan đak, sa svim peticama i „vladanjem primernim, vrednoćom pohvalnom".

Bojić je u rat ušao kao student filozofije, već istrošenog zdravlja, i nije doživeo njegov kraj. Za svega 25 godina života ostavio je izvanredan trag u srpskoj književnosti. Kao svedok masovnog umiranja na ostrvu Vidu, napisao je pesmu „Plava grobnica", najlepšu i najpotresniju pesmu o najvećem stradanju. Pesmu koja je postala simbola patnje i celog Prvog svetskog rata, pesmu bez koje bi srpska književnost bila veoma osiromašena.

FOTO: Muzej "Adligat"

Materijale je Udruženju Adligat poklonila porodica Mirka Bojića, Milutinovog bratanca.

- Dugo prijateljstvo porodice Lazić i porodice Bojić sada je krunisano ovim divnim darom, na neki način i u spomen na putopisca i urednika Ilustrovane politike, dopisnika Politike iz Indije, Mirka Bojića, koji je naročito bio vezan za Adligat. Međusobno uvažavanje, ali i posvećenost istim ciljevima u kulturi, želja da prave vrednosti budu zauvek sačuvane, ali i prikazane javnosti, ujedinile su nas na iskreno i duboko - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata i dodaje da će ovi rukopisi biti izloženi u novom izložbenom prostoru koji se upravo gradi, a u kojem se očekuje veliki broj posetilaca po završetku pandemije.

FOTO: Muzej "Adligat"

Prethodno je Adligatu poklonjena i Bojićeva lična posetnica i knjiga iz Bojićeve lične biblioteke sa više njegovih potpisa, prošarana podvlačenjem i marginalijama slavnog pesnika. Radi se o knjizi „Afekti u današnjoj psihologiji po Vuntu", profesora Petra Markovića, štampana u Čačku 1910. godine.

- Na osnovu podvlačenja teksta, može se mnogo zaključiti o Bojićevim razmišljanjima, dvoumljenjima, filozofskim razmišljanjima i psihološkim stanjima. Izvanredno važan materijal - kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja i dodaje: „A nepoznati i neobjavljeni rukopisi, to je zlatni gral njegove zaostavštine, to je još jedno čudo koje se našlo pod našim krovom, koje mi, sa velikim zadovoljstvom čuvamo i predstavljamo javnosti".

FOTO: Muzej "Adligat"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)