STVORIĆU JUNAKE KOJI POBEĐUJU MRAK! Reditelj Darko Bajić, o seriji "Ime naroda" koja počinje 5. aprila na Superstar TV

MAJA JEŠIĆ

04. 04. 2021. u 16:12

POSLE nedavne televizijske premijere filma "Ime naroda", reditelja Darka Bajića i scenariste Milovana Vitezovića na RTS, publika i stručna kritika reagovale su veoma pohvalno.

СТВОРИЋУ ЈУНАКЕ КОЈИ ПОБЕЂУЈУ МРАК! Редитељ Дарко Бајић,  o серији Име народа која почиње 5. априла на Суперстар ТВ

Foto Promo/IMDb

"Ime naroda" je biografska drama o životu i doprinosu Svetozara Miletića (i njegovih saboraca: Jaše Prodanovića, Jovana Jovanovića Zmaja, Milice Miletić) za prava srpskog naroda u Austrougarskoj i prisajedinjenje Vojvodine - Kraljevini Srbiji.

Uzbudljiva priča o jednom uzburkanom vremenu za naš narod, i velikim istorijskim ličnostima koje su ugrađene u temelj naše države. Moramo naglasiti da je film okupio "drim-tim" srpskog glumišta, Ljubomira Bandovića (kao Miletića), Žarka Lauševića (Jova Zmaj), Nikolu Ristanovskog (Jaša Tomić), Katarinu Žutić (Milica Tomić), Milutina Karadžića (Kapetan Manojlović). Priča o životu i radu uglednog advokata Svetozara Miletića, koji je borio za svoj narod, toliko je kompleksna da je ekipa odlučila da snimi i seriju.

- Jednostavno, ja volim spektakl. Od "Sivog doma", "Zaboravljenih", "Početnog udarca", "Crnog bombardera", "Balkanskih pravila", "Rata uživo", "Prvaka sveta", moje rediteljsko srce prosto vapi da kamerom zabeleži velike istorijske scene, ili da izmašta deo moguće istorije ' kaže reditelj Darko Bajić.

* Svetozar Miletić bio je kompleksna ličnost u kompleksno vreme. Jesu li sva naša "vremena" kroz istoriju bila kompleksna, kao i ljudi koji su tu istoriju krojili?

- Svetozar Miletić je u Austrougarskoj monarhiji bio osuđen za veleizdaju. A kao razlog su naveli podršku srpskim dobrovoljcima koji su se priključili Srpsko-turskom ratu, osnivanje Omladine srpske koja je bila sastavljena od Srba iz Vojvodine, iz Srbije, Crne Gore i BiH. Pored toga, bilo je izuzetno bitno da se on skloni sa političke scene u vreme (1878) prve aneksije Bosne i Hercegovine po odluci Berlinskog kongresa. U tom trenutku Svetozar Miletić je bio najmarkantnija politička figura u zajednici evropskih država, tada nazvanoj Austrougarska, i celom Balkanu. Sličnosti sa današnjim vremenom, zajednice, tranzicije, sankcije (Srpsko-austrijski trgovinski rat), finansijska zavisnost, takmičenje velikih sila na Balkanu, bile su izazov za mene kada sam stvarao umetničku rekonstrukciju izuzetno značajnog istorijskog perioda, ne samo za Srbiju već i za ceo Balkan. Da ne govorimo koliko je je ovo vreme uticalo na sudbinu Istočne Evrope u 20 veku. Zato Svetozara možemo smatrati početkom borbe za srpsku samostalnost i kroz tu borbu stečene i osvojene slobode (balkanski i Veliki rat), i to ne samo za svoj narod već i za većinu balkanskih naroda.

Foto Promo/IMDb

* Glavni protagonista Ljubomir Bandović, koji igra Svetozara Miletića, rekao je: "Kada ispričate priču o Svetozaru Miletiću, imate utisak da pola planete bude obasjano, uzimajući u obzir činjenice šta je sve uradio". Takođe se čini da nas reditelji i scenaristi uče istoriji koju nismo naučili od onih od kojih je trebalo?

- Da bih sebe, a potom celu ekipu, ubedio i poveo dva veka unazad, sa zadovoljstvom sam čitao izuzetno zanimljiva dela Svetozara Miletića, Milice i Jaše Tomića. A kako je snimanje filma odmicalo, bio sam sve više siguran da se za ova dva veka ništa nije promenilo. Što sam više snimao, svaka scena izgledala je kao neka savremena priča, kao vreme koje sada živimo. Pokušao sam maštom, i svim rediteljskim sredstvima, da pobegnem od pomisli da pravim savremen film. Čari epohe su pobedile i ispred naših očiju je nastajao istorijski spektakl. "Bahatost u vlasti, gospodo!". Ova Svetozareva rečenica bila je vizionarska. Danas u 21. veku ona je postala doktrina većine političkih vođa u svetu. Velesile kao da nude patent kojim će bezbolno ugraditi svoj sistem u vaše okruženje. Porušiti sistem vrednosti, opljačkati i nametnuti liberalno tržište kao religiju.

* Šta ćemo videti u seriji što nismo mogli u filmu?

- Serija je, pre svega, dobila jedan intimniji ugao. Priča je okrenuta ka porodici. Miličina priča je u centru dramske strukture, a sagi od četiri i po sata bićemo svedoci veoma složene slike istorijskih događaja u toku pet decenija. Veliko je interesovanje za ovu istorijsku seriju, pogotovo posle TV premijere, koja je imala odličan rejting i dobila sjajne komentare u medijima. Serija će imati pet epizoda i emitovaće se od 5. aprila, radnim danima, u 21.00, na kanalu Superstar TV. A moguće je da će biti kasnije reemitovana na prvom programu RTS.

* Kada Miletić biva uhapšen, jedna rečenica ostaje da zvoni u ušima i glavama gledalaca: "Ne dajte "Zastavu" (list), mi moramo da pišemo istinu"! Ko danas mora da piše istinu? Da li su umetnici jedini koji imaju taj zadatak i uverenje?

- Još pre petnaestak godina "probudio sam se" i shvatio da je količina mržnje, podela, izopačenih merila vrednosti, iskonstruisanih režiranih laži koje proizvode mediji, društvene mreže, javni diskurs... i to na svetskom nivou, mračna su strana naizgled zavodljive i slobodne globalne komunikacije. Ona je gora pandemija od ove koju sad doživljavamo. Jer, od kovida se braniš imunitetom, a od ovoga nema odbrane. Ta količina mržnje, glorifikacija vrednosti vaspostavljene kroz novac, kritike i uvrede, podsticanje mediokriteta i njihova medijska promocija, podstakli su me da se zapitam jesmo li mi to u paklu. Onda je pala odluka: stvoriću u svojim filmovima junake koji će pobediti mrak.

Foto Promo/IMDb

NjIHOVA VELIČANSTVA - GLUMCI

* KOD Miletića nije se postavljalo pitanje da li će da da život za svoja uverenja. Da li je danas drugačije? Šta je pojeftinilo ili poskupelo, život ili uverenja?

- Upravo zbog pojeftinjenih uverenja i nedostatka ideala, tragao sam za ekipom koja se i u privatnom životu žrtvuje zarad svoje profesije i ideala. Tragajući za glumcima koji bi mogli da ne "glume", već da istinski prožive vreme, i dožive ove snažne istorijske ličnosti. Ljubomira Bandovića zadivljujuće je videti u ovoj seriji, on je uspeo da Svetozara pretvori u junaka današnjeg vremena. Žarko Laušević, koji je moj veliki prijatelj i inspiracija od mog prvog filma "Direktan prenos", stvorio je jednog posebnog Čika Jovu Zmaja, plašljivog a prkosnog, do kraja odanog prijatelja. Upravo tako stvarajući ovaj lik, zlo je predstavio još zlokobnijim. Katarina Žutić, moja DDT iz "Crnog bombardera", čiju energiju nisam mogao da smirim pred kadar, sada je napunila scene emocijom tragične heroine Milice Tomić. A mlada Anja Pavićević otkrila je svoj neukrotivi talenat. Ako su tu i mladići: vrhunski Andrija Kuzmanović, zagonetni Igor Benčina i sa mnogo glumačkog dara izgrađeni lik negativca Raše Vujovića, onda je veliko zadovoljstvo pred gledaocima ove serije. A moji glumci, Ana Franić, Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele i Nikola Ristanovski, koji su ostvarili uloge za pamćenje, daju moćan razlog za uspeh ove serije, uz manje ali značajne uloge Aleksandra Matića, Arpada Mesaroša, Pavla Mensura i poslednje uloge sjajnog Ivana Bekjareva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili