"IME NARODA" NA POČETKU: Ostvarenje Darka Bajića otvara Leskovačku internacionalnu smotru režije

I. Mitić

17. 09. 2020. u 10:46

LESKOVAČKI internacionalni festival filmske režije (LIFFE) biće svečano otvoren 25. septembra u ovdašnjem Narodnom pozorištu projekcijom filma "Ime naroda" našeg proslavljenog reditelja i umetničkog direktora festivala u gradu na Veternici Darka Bajića.

ИМЕ НАРОДА НА ПОЧЕТКУ: Остварење Дарка Бајића отвара Лесковачку интернационалну смотру режије

Foto: Printscreen

"Ime naroda" stiže u Leskovac nakon premijernog prikazivanja na Festivalu evropskog filma Palić i projekcije na zatvaranju Dunav festa u Smederevu.

Istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih političara druge polovine prošlog veka, privukla je veliku pažnju festivalske publike i pobrala aplauze ljubitelja devete umetnosti. Film je rađen po scenariju Milovana Vitezovića. Glavna rola je poverena Ljubomiru Bandoviću, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Ana Franić, Andrija Kuzmanović, Milutin Mima Karadžić i drugi.

PRIZNANjE PASKALjEVIĆU

Na svečanoj ceremoniji otvaranja, najviše priznanje festivala za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, koja nosi ime velikana filmske režije Živojina Žike Pavlovića, biće uručena Goranu Paskaljeviću, jednom od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma. Paskaljević je svoj prvi film - "Čuvar plaže u zimskom periodu", snimio 1976. godine i od tada je snimio više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. 

Bajićev film nije u zvaničnoj konkurenciji festivala, dok će se za prestižne nagrade nadmetati Srdan Golubović filmom "Otac", Pjer Žalica sa naslovom "Koncentriši se, baba", potom Mladen Đorđević filmom "Sumrak u bečkom haustoru" kao i Gordan Kičić sa svojom "Realnom pričom" koja će zatvoriti festival.

U konkurenciji za nagrade su i filmovi "Vrba" Milča Mančevskog, "Grudi" Marije Perović, "Moj jutarnji osmeh" Marka Đorđevića i "Ja sam Frank" Metoda Peveca. Tu je i rediteljka Katja Colja sa filmom "Igor i Rosa", Damjan Kozole sa svojim ostvarenjem "Polusestra" i "Glas" Ognjena Sviličića, dok će se Vinko Brešan predstaviti filmom "Koja je ovo država".

LIFFE će ove godine biti organizovan u specifičnim uslovima zbog epidemije virusa korona, ali organizatori iz Leskovačkog kulturnog centra ističu da to neće biti prepreka da se "u epicentar Leskovca ponovo dovede eksjugoslavenski prostor".

- Napravili smo program koji obuhvata najnovije premijere u bioskopima, ali i program koji je mnogo bogatiji nego prethodnih godina, a koji će se naći i na onlajn platformi. Imaćemo eminentne goste festivala i ne samo reditelje, nego i glumce - rekao je Bajić i naglasio da će onlajn platforma biti dostupna za gledanje u celom regionu.

Bajićeve reči potvrđuju da će festivalska publika i ove godine moći ponovo da uživa u najboljim filmovima iz zemalja bivše Jugoslavije nastalim u poslednjoj godini. Tokom pet festivalskih dana, ovogodišnji 13. LIFFE će se održati na nekoliko lokacija u Leskovcu, a u posebnom programu, na onlajn platformi, podsetiće na pobednike ranijih festivalskih izdanja.

O najboljima na festivalu ove godine će odlučivati Maja Miloš i Teona Mitevska, makedonska rediteljka, prošlogodišnja pobednica festivala. Bajić je istakao da ove talentovane evropske rediteljke neće imati lak zadatak, ali da su bile oduševljene pozivom jer su se zaželele dobrog filma. Na leskovačkom filmskom festivalu tradicionalno se dodeljuju tri nagrade za režiju kao i nagrade za najbolju žensku odnosno mušku ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!