SVAKI FILM JE UČINIO BOLJIM: Umetnički svet se oprašta od Andrije Zafranovića

A. POPADIĆ - J. KERBLER

09. 03. 2021. u 22:49

JEDAN od najvećih filmskih i TV montažera i profesor Andrija Zafranović preminuo je u Pragu, u 72. godini.

СВАКИ ФИЛМ ЈЕ УЧИНИО БОЉИМ: Уметнички свет се опрашта од Андрије Зафрановића

Foto printskrin

Ovaj umetnik evropskog i svetskog renomea radio je na nekim od najvećih ostvarenja jugoslovenske i srpske kinematografije ("Čudo neviđeno", "Balkanski špijun", "Otac na službenom putu", "Dom za vešanje", "Igmanski marš", "Kraljevski voz", "Karaula"...) i sarađivao sa velikim rediteljskim imenima.

Andrija Zafranović, mlađi brat reditelja Lordana Zafranovića, rođen je u Maslenici u Hrvatskoj, 15. avgusta 1949. godine. Na Akademiji umetnosti u Pragu diplomirao je i magistrirao na katedri Filmska i TV montaža. Bio je redovni profesor i šef katedre na Fakultetu dramskih umetnosti, a od 2009. i redovni profesor na FAMU u Pragu.

IME NARODA, Foto printskrin

Njegova karijera počela je impresivno, saradnjom u TV dramama "Zovem se Eli" i "Ljubav u jedanaestoj" legendarnog autora Bate Čengića. Usledila je saradnja sa velikim rediteljskim imenima, od Aleksandra Đorđevića, Živka Nikolića, Dragana Kresoje, Emira Kusturice, Zdravka Šotre, Rajka Grlića, Darka Bajića, Gorana Radovanovića... i naravno, svog brata Lordana.

Da nije bilo Lordana, možda ni Andrija ne bi zaplovio u filmske vode. Zbog problema sa plućima bio je na lečenju kod brata u Pragu i na njegov nagovor upisao montažu, koju je završio kao najbolji student.

ENKLAVA, Foto Promo

- Moj mlađi brat Andrija verovatno je bio svetski rekorder po broju filmova na kojima je radio, njih 144. Zvali smo ga Doktor, jer je uvek mogao neobično precizno da dijagnosticira snimljeni materijal i predloži "terapiju" kako da se dođe do dobrog filma - kazao je, za "Novosti", Lordan Zafranović.

USTAV republike hrvatske, Foto Promo

A reditelj Rajko Grlić, sa kojim je preminuli umetnik radio godinama, a poslednji put u filmu "Ustav Republike Hrvatske", otkrio nam je da je Andrija imao svoj sistem rada.

Otac na službenom putu, Foto Promo

- Čitao je gotovo sve verzije scenarija i dolazio u montažu nekoliko dana nakon početka snimanja. Označavao sam mu najbolji dubl svakog kadra i počeo je da ih slaže. Čuli smo se gotovo svake večeri. Bio je moj "detektor laži", a bez nekoga ko vam kaže istinu nije moguće napraviti dobar film - kaže, za "Novosti", vidno potresen reditelj Rajko Grlić.

POSLEDNjI POTPIS - "IME NARODA"

Poslednji film koji nosi Andrijin potpis kao montažera je aktuelna istorijska drama "Ime naroda" Darka Bajića, a sa ovim rediteljem sarađivao je i ranije, na filmu "Bićemo prvaci sveta".

Foto Z. Jovanović

- Na svetu postoje samo tri montažera koja su uradila više od sto filmova, jedan od njih je Andrija Zafranović. Zato je Andrijin život jedan veliki film pun scena iz života čitavog univerzuma. Građanin sveta voleo je da sakuplja i popravlja starinske predmete, da crta i kupuje slike i da oživljava skoro napuštene filmove. Nikada se on nije oslanjao samo na zanat, on je emociju stvarao srcem, logiku razumom, duh filmskog junaka svojom duhovnošću. Darovito i nesebično unosio je u kinematografiju fenomenalna rešenja svojom genijalnošću, natprosečnom inteligencijom i neobuzdanom maštom. Njegov umetnički opus obogatio je mnoga remek-dela, ali je i njegova ljudska reč obogatila naše živote - kaže, za "Novosti", Bajić.

Grlić se priseća kako su zajedno delili mračnu prostoriju gde su montirani njegovi filmovi.

Foto Z. Jovanović

- A čovek pored kojeg možete sedeti tako dugo u tako malom prostoru, a da pritom ostanete normalni, mora vam biti drag. Andrija je upravo to bio, tiha i mudra osoba koja dečački uživa u kombinatorici, u slaganju i preslagivanju, u pronalaženju emotivnih tačaka, koje su mu važnije od bilo koje narativne logike. Pod stare dane postao je vuk samotnjak koji, kad ne montira, sedi u Sremu, u svojoj kući pored Dunava i restauriše porcelanske figure. Ostavljam ga u toj slici ispunjenoj mirom, u poslu koji je najtačnije ocrtavao njegov karakter - dodao je Grlić.

I reditelj Goran Radovanović je sa preminulim umetnikom dugo sarađivao i drugovao.

- Andrija je bio moj najveći prijatelj u svetu filma. Prijatelj i učitelj. Sa Andrijom sam radio tri filma, i zahvaljujući njemu, svaki film je bio bolji i bolji. Od "Hitne pomoći" preko kubanskog filma do "Enklave". Andrija je u kreativnom postupku montažu shvatao, kako je i sam voleo da kaže, kao "poslednju fazu režije". Bez njega, nemoguće je zamisliti jugoslovenski i srpski film. Otišao je profesor, ali rekao bih i guru filmskog medija. Tiho, asketski, skromno. Onako kako je i živeo - kazuje, za "Novosti", Radovanović.

Foto P. Mitić

Za svoje stvaralaštvo, Zafranović je nagrađen sa tri "Zlatne arene" za montažu u Puli, ali i sa mnogo drugih uglednih priznanja u zemlji i inostranstvu. Nemački filmski časopis "Kino-film šnit" proglasio ga je najboljim evropskim montažerom 2017. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)