LORDAN ZAFRANOVIĆ ZA "NOVOSTI" O BRATU ANDRIJI: "Bio je svetski rekorder po broju filmova na kojima je radio"

JEDAN od najvećih filmskih i TV montažera Andrija Zafranović preminuo je u 72. godini.

ЛОРДАН ЗАФРАНОВИЋ ЗА НОВОСТИ О БРАТУ АНДРИЈИ: Био је светски рекордер по броју филмова на којима је радио

Foto V.Danilov

Lordan Zafranović rekao je da je njegov mlađi brat Andrija "verovatno bio svetski rekorder po broju filmova na kojima je radio, njih 144"

- Zvali smo ga "doktor", jer je uvek mogao neobično precizno da dijagnosticira snimljeni materijal i predloži "terapiju" kako da se dođe do dobrog filma - govori za "Novosti" Lordan Zafranović.

Da nije bilo Lordana možda ni Andrija ne bi zaplovio u filmske vode, a bilo je to u vreme kada su mnogi naši reditelji studirali u Pragu.

- Andrija je bio bolestan, imao je problema sa plućima i predložio sam mu da iz Splita dođe do mene u Prag. Tamo se lečio gotovo 11 meseci, bio je i na operaciji i nakon toga sam mu predložio da studira montažu, jer se tako i najbolje uči o filmu - kaže Lordan.

U Pragu je Andrija bio najbolji student, a posle je radio sa nizom najpoznatijih domaćih i inostranih reditelja.

- Nema reditelja sa kojim nije radio, osvojio je i brojne nagrade, ostvario briljantnu karijeru. Zajedno smo radili na dva koja filma, "Večernja zvona" i "Praznik kurvi" i bio je vanredan u oceni filmskog materijala. Kada bi pogledao ono što je snimljeno nepogrešivo je mogao da proceni kako materijal poboljšati i uraditi najbolju filmsku priču".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)