TORBICI NAGRADA "BOJAN STUPICA": Posthumno dodeljeno ugledno priznanje UDUS-a

V. V. S.

08. 03. 2021. u 19:58

U SOMBORSKOM Narodnom pozorištu, posle odigrane predstave "Tartif", autorskog projekta Igora Vuka Torbice, posthumno je dodeljena nagrada "Bojan Stupica" prerano preminulom reditelju.

ТОРБИЦИ НАГРАДА БОЈАН СТУПИЦА: Постхумно додељено угледно признање УДУС-а

Foto I. Marinković/privatna arhiva

Za ovo priznanje Udruženja dramskih umetnika Srbije u 2019. godini konkurisala su najbolja rediteljska ostvarenja profesionalnih pozorišta u zemlji, a o laureatu je odlučivao žiri kojim je predsedavala rediteljka Ana Tomović i članovi, reditelj Andraš Urban i dramaturg Fedor Šili. Doneli su jednoglasnu odluku da "Stupica" pripadne Torbici za predstavu "Tartif", u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

- Igor Vuk Torbica je reditelj koji je snažno obeležio proteklu deceniju našeg pozorišta. U "Tartifu", polazeći od Molijerovog komada, stavlja u prvi plan porodične odnose i probleme koji nastaju pri nemogućnosti ili nevoljnosti komunikacije, koje nas čine podložnim manipulacijama i prevarama. Vešto i s lakoćom, predstavu vodi iz komedije u tragediju, dajući izvanredan primer društveno angažovanog pozorišta sa visokim umetničkim dometom - navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada je uručena njegovoj životnoj saputnici, glumici Hani Selimović, koja je između ostalog rekla:

- Pokušaću kratko i bez formalnosti, jer je Igor bio čovek sadržaja, a ne čovek forme. I verujem da je sve ono važno već rečeno u predstavi koju ste gledali. Ovo ide u ruke Igorovom ocu. Igor je bio čovek koji je umeo na poseban, nezaboravan i neponovljiv način da sprovede druge ljude kroz iskustvo. Bio je gotovo kao čovek u nekoj misiji. I u tome je bio jedinstven.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović