Prerano je otišao: Preminuo domaći reditelj Igor Vuk Torbica

R. R.

17. 06. 2020. u 22:30

IGOR Vuk Torbica, jedan od naših najangažovanijih, najprovokativnijih i najnagrađivanijih pozorišnih reditelja mlađe generacije, tragično je okončao život u Rovinju, u utorak, 16. juna. Kako "Novosti" saznaju, Torbica je bio u Rovinju, u gradu svog detinjstva, u poseti svom teško bolesnom ocu, a trebalo je i da režira novu predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih u Zagrebu.

Прерано је отишао: Преминуо домаћи редитељ Игор Вук Торбица

Foto I. Marinković

U saopštenju njegove porodice piše: "Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju. "Hinkeman", "Carstvo mraka", "Mizantrop", "Tartif", "Tit Andronik", "Bakhe", "Krvave svadbe"", neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti. A pamtićemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema pozorištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali".

POSEBAN, BEZ STRAHA GOVORIO ISTINU

Od Torbice se oprostio i sarajevski reditelj Dino Mustafić:

- Poznavao sam Igora još od studentskih dana. Bio je poseban reditelj i čovek, uvek spreman da kritikuje postojeće sisteme, bez straha i pristrasnosti, i da govori istinu. Njegov umetnički jezik je bio i društvena alternativa, jedan drugačiji i bolji svet - napisao je Mustafić na svom tviter-profilu.

predstave sa njegovim rediteljskim potpisom koja nije dobila neku nagradu na festivalima u regionu. Za Torbicom, kako za "Novosti" ističe reditelj Jagoš Marković, ostaće tuga.

- U šoku sam i bez reči. To je tolika tragedija da se ne osećam dostojnim da govorim. Mlad i izuzetno darovit čovek, odličan reditelj, pozorišna zvezda u celom regionu. Klanjam se najdublje njegovom daru i tragediji. Bog mu pomogao, kao i njegovim najbližima, da imaju snage - ističe Marković.

Prema rečima Ivane Vujić, upravnice Narodnog pozorišta, odlazak Igora Vuka Torbice ogroman je gubitak za sva pozorišta u Srbiji.

- Svi smo mnogo tužni i zatečeni ovom strašnom vešću. Igora smo još od njegovih studentskih dana na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu prepoznali po posebnom i izuzetnom daru, po jednoj velikoj posvećenosti i iskrenoj ljubavi prema teatru. Ostvario je veliku karijeru, a sada možemo da žalimo za nekim divnim predstavama koje nikada neće režirati. U Narodnom pozorištu postavio je Tolstojevo "Carstvo mraka", fantastičnu predstavu koja će nastaviti da živi i posle njega, i osećam kao privilegiju što imamo ovu Igorovu režiju - kaže za "Novosti" Ivana Vujić.

Vreme i mesto sahrane Igora Vuka Torbice biće naknadno objavljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega