NEVEROVATNA PRIČA IZA LEGENDARNE PESME: Borisavljević je "A sad adio" napisao za 30 sekundi, otkrio zašto nije bio na Smokijevoj sahrani

Novosti online

23. 02. 2021. u 15:22

НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА ИЗА ЛЕГЕНДАРНЕ ПЕСМЕ: Борисављевић је А сад адио написао за 30 секунди, открио зашто није био на Смокијевој сахрани

Foto: V. Danilov/Printscreen

KOMPOZITOR i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera je trajala više od pet decenija, preminuo je danas u Beogradu.

Vojkan će zauvek biti upamćen kao kompozitor hitova kao što su “Odiseja”, “LJubav je samo reč” i “A sad adio”, i mnogih drugih.

Cenjeni kompozitor jedenom prilikom je rekao da među svojim pesmama koje su spontano ušle u narod najviše voleo numeru „A sad adio“, koju su izvodili Dragan Stojnić i Oliver Dragojević.

- Tu pesmu sam napisao za 30 sekundi u taksiju. U televizijskoj seriji „Vruć vetar“ ona je postala jako popularna i dan-danas je nezaobilazna na različitim ispraćajima i svetkovinama. Čak se i na stadionima čuje kad je horski pevaju navijači, rekao je svojevremeno Borisavljević.

Ova pesma je bila veoma popularna, a pevali su je i na sahrani LJubiše Samardžića.

- Nisam mogao da odem na sahranu LJubiše Samardžića jer sam znao da će je pevati i emotivno to nisam mogao da podnesem. I Miki Jevremović je ispraćen uz tu pesmu. Ko bi pretpostavio da će se pevati na sahranama  – rekao je jednom čuveni kompozitor.

- Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pesme “A sad adio” bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je LJubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi - rekao je tada kompozitor.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)