POČELA SVETSKA TELEVIZIJSKA PREMIJERA: "Dara iz Jasenovca" na RTS-u - film koji smo čekali 75 godina

Novosti onlajn

20. 02. 2021. u 20:04

NA RTS-u je upravo počela svetska televizijska premijera filma "Dara iz Jasenovca".

ПОЧЕЛА СВЕТСКА ТЕЛЕВИЗИЈСКА ПРЕМИЈЕРА: Дара из Јасеновца на РТС-у - филм који смо чекали 75 година

Foto A. Letić

Srpski kandidat za Oskara "Dara iz Jasenovca" (2020), reditelja Predraga Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, prvi je igrani film o stradanjima srpskih muškaraca, žena i dece, u ustaškom logoru smrti Jasenovac, u doba Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

"Dara iz Jasenovca" se od 5. februara, sa uspehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike. Pored RTS-a, film se večeras prikazuje i na RTRS i na kanalu PRVA TV Crna Gora.

Istorijska ratna drama o jednom od najstravičnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljena je 76 godina posle njegovog zatvaranja, na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i uz podršku Filmskog centra Srbije. Govori o dvanaestogodišnjoj Dari (Biljana Čekić) koja sa majkom (Anja Stanić Ilić) i dva brata, posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, završava u logorima. O sudbini oca ne znaju ništa.

Užas koji će preživeti u logoru Stara Gradiška, učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri