IZLOŽBA ETNOGRAFSKOG MIZEJA: Seljak u karikaturi "Ježa"

M.A.K.

11. 02. 2021. u 13:00

U BEOGRADSKOM Etnografskom muzeju, otvorena je izložba "Seljak u karikaturi Ježa 1935-1990", autora dr Tatjane Mikulić.

ИЗЛОЖБА ЕТНОГРАФСКОГ МИЗЕЈА: Сељак у карикатури Јежа

Etnografski muzej

Jedan od vodećih satiričnih časopis na jugoslovenskom prostoru, "Jež" je od 1935. do 1990. štampao 2650 brojeva. Tokom tog perioda u "Ježu" se pojavilo 1075 karikatura seljaka - jednog od glavnih likova ovog časopisa. Na izložbi u Etnografskom muzeju predstavljen je samo njihov manji deo na kojima se seljak na specifičan način osvrtao na društveno-politička zbivanja u zemlji i svetu.

Prikazane karikature raspoređene su u četiri celine: predratni period (tokom koga seljak ismeva svoj težak život, rešava nacionalne probleme u Kraljevini i strepi od ratnih pretnji); posleratne godine (seljak je obeležio kao junak pun elana, učesnik socijalističke obnove i izgradnje zemlje); "zlatno doba" (kada u karikaturi dominiraju vedrije teme iz svakodnevice, seljakova opsesija sudnicama i kafanama, sklonost pijačnim prevarama, a veliku nepoznanicu za seljaka predstavljala je ubrzana modernizacija jugoslovenskog društva) i kriza (poslednja decenija Jugoslavije ogleda se u sumornim i teškim karikaturama koje su reflektovale ekonomsku i političku krizu).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)