RAT "DARE" I "AIDE": Nezapamćena bitka za svaku ocenu za filmove Predraga Antonijevića i Jasmile Žbanić u najčuvenijoj filmskoj bazi IMDB

A. P.

04. 02. 2021. u 10:47

NA verovatno najpoznatijem filmskom sajtu na svetu, IMDb.com, onemogućeno je glasanje za dramu Predraga Antonijevića "Dara iz Jasenovca".

РАТ ДАРЕ И АИДЕ: Незапамћена битка за сваку оцену за филмове Предрага Антонијевића и Јасмиле Жбанић у најчувенијој филмској бази IMDB

Foto Promo

Ova odluka administratora najpoznatije filmske baze verovatno je usledila kao posledica "rata na društvenim mrežama", u kojem su korisnici iz Srbije domaćem kandidatu za Oskar na IMDb mahom davali čiste desetke, dok su, kako se pretpostavlja, korisnici sa druge, hrvatske strane, filmu davali "jedinicu".

U komentarima se može videti kako jedni druge optužuju za "lažno reklamiranje", odnosno, "političku kritiku", što bi moglo biti legitimno pravo na mišljenje da je iko od njih pogledao "Daru". Jer, Antonijevićevu dramu o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu od ustaškog režima, oko koje se podiglo toliko prašine, za sada je videlo svega stotinak ljudi. To, naravno, ne zaustavlja rat na društvenim mrežama, koji se, posle kritike u "Varajetiju", u kojoj je "Dara" označena kao "srpska nacionalistička propaganda" sa lokalnih prostora preselio na svetsku scenu.

I bosanski mediji uključili su se u "rat" na IMDb, pa su tako tamošnji portali upozorili da "Srbi miniraju 'Aidu'", aludirajući na bosansko-hercegovačkog kandidata za Oskar, film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida o Srebrenici.

Filmska publika širom sveta nestrpljivo čeka 9. februar, kada će biti objavljena uža lista u kategoriji za Oskar za strani film, koja je ove godine, zbog pandemije, proširena na 15 kandidata. Konačna lista nominovanih biće objavljena 15. marta.

A, dok na Balkanu traje borba za ocenu na IMDb, filmski kritičari i ugledni portali širom sveta kao najvećeg favorita izdvajaju danskog predstavnika, film Another Round Tomasa Vinterberga sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi. Ova crna komedija se, za razliku "Dare" i "Aide", juče našla na listi nominovanih za Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović