"ZMAJ" PRIPAO ULJAREVIĆU I RADOJČIĆU: Matica srpska dodelila naše najstarije priznanje za pesništvo

Jovanka Simić

02. 02. 2021. u 06:14

ZMAJEVU nagradu Matice srpske, ovogodišnju, a ukupno 67. po redu, ravnopravno dele pesnici Radomir Uljarević za knjigu pesama "Pepeo" (Kosmos izdavaštvo) i Saša Radojčić, autor zbirke "To mora da sam takođe ja" ("Arhipelag").

ЗМАЈ ПРИПАО УЉАРЕВИЋУ И РАДОЈЧИЋУ: Матица српска доделила наше најстарије признање за песништво

Foto B. Lučić

Na vest o još jednom u nizu priznanja za svoju poeziju, podgorički pesnik Radomir Uljarević (1954) naglašava, za "Novosti", da svaka nagrada produžava život poeziji koja ne posustaje ni u 21. veku jer je "nose" posvećenici.

- Zmajeva nagrada je iznad svih drugih zbog Zmaja, Matice i dugog niza dosadašnjih laureata - rekao nam je Uljarević.

Pesnika iz Sombora Sašu Radojčića (1963) vest je obradovala dvostruko jer nagrada koja mu je dodeljena nosi ime čuvenog srpskog liričara i dolazi iz najstarije književne, kulturne i naučne institucije srpskog naroda.

- Naslov moje osme po redu knjige pesama "To mora da sam takođe ja" proizvod je delova mog pesničkog i filozofskog bića koji su ponekad suprotstavljeni a u ovom slučaju su, izgleda, u dosluhu - razrešio nam je dilemu Radojčić.

Foto V. K.

Svoju, jednoglasno donetu odluku, Matičin petočlani žiri u sastavu: prof. dr Jovan Delić, prof. dr Dragan Stanić (poznat pod pesničkim pseudonimom Ivan Negrišorac), Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Đorđe Sladoje, saopštio je juče u Novom Sadu.

Radulović je ocenio da Uljarevićevu knjigu krasi izuzetna lirska zrelost i usredsređenost koja otvara bolna pitanja srpskog naroda sa dva unutrašnja ciklusa - rat četrdesetih i devedesetih godina prošlog veka i rasrbljivanje dela srpskog bića u Crnoj Gori. Iz te knjige, kako zapaža Radulović, provejava osnovni stav autora da je vera Hristov dah i život srpskog naroda.

Foto arhiva

Uz naglasak na uverenju da je žiri čiji je član, "iz mnoštva pesničkih knjiga napravio pravi izbor", Đorđo Sladoje je kazao da je poezija i dalje bolji deo naše književnosti "jer vidim šta su žiriji za prozu, pogotovo za roman radili i iz čega su birali".

Želidrag Nikčević takođe je mišljenja da je srpska poezija jedan od najlepših proizvoda naše kulture, a Ivan Negrišorac je dodao da je srpska poezija živa jer predstavlja intimnu reakciju pesnika na svet u kojem živimo.

Predsednik žirija prof. dr Jovan Delić naglasio je da su sa Uljarevićevom i Radojčićevom knjigom, u užem izboru bile i kvalitetne zbirke: Miroslava Aleksića "Arapski kapričo" ("Arhipelag"), Dragana Lakićevića "Prohuja" i "Žetelica i Šumanović" ("Partenon"), Veroljuba Vukašinovića "Tilić" ("Pravoslavna reč") i Gordane Đilas "Opraštanje: poema za majku" (Fondacija "Grupa Sever").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest