ZLOSLUTNE REČI MIRE FURLAN: Ovako je velika glumica govorila o seksualnom nasilju

Novosti online

22. 01. 2021. u 12:42

GODINE 2018. Mira Furlan je govorila o razlikama u ravnopravnosti žena i muškaraca u nekadašnjoj Jugoslaviji.

ЗЛОСЛУТНЕ РЕЧИ МИРЕ ФУРЛАН: Овако је велика глумица говорила о сексуалном насиљу

Foto: N. Fifić

U intervjuu koji je tada dala glumica je rekla da je u mladosti bila podizana u duhu ravnopravnost polova. Ali…

- I ja sam se, kao i svi ženski građani, od detinjstva naučila ne videti prostačke poglede, ne čuti ponižavajuće komentare, ne obazirati se na uvrede.

Seksualno zlostavljanje je bio zrak koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje zraka, npr.), inače se nije dalo opstati.

Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Što je neverojatno: bilo je nekako važnije da opresoru ne bude neugodno nego da mu se, recimo, udari šamar.

U tom smislu smo svi, i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena. ALI: ja nisam imala nikakve sumnje da ću JA pobediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svetu da sam isto toliko vredna kao i bilo koji muškarac. Ta mi je vera ušla u glavu s mačinim mlekom. I na tome sam beskrajno zahvalna.

Gledala sam u mladosti svoju prijateljicu sa Akademije kako se muči sa ultrakonzervativnim, patrijarhalnim očekivanjima svoje familije. Gledala sam tu njenu familiju kao čudne primerke ljudske rase, zatočene u okovima davno odbačenih predrasuda i zastarelih uvjerenja. Žalila sam ih.

Sad kad se prisjetim te mlade, ambiciozne, odlučne mlade devojke koja je mislila da sve može, moram se nasmejati. Zapravo se može tako malo - rekla je tada Mira.

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, u sredu 20. januara.

Mira je rođena u Hrvatskoj 1955. a u Americi je živela od 1991. godine kad je zbog rata emigrirala sa suprugom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio