PROJEKAT “FRANKOFONIJA I NARODNO POZORIŠTE”: Novi koroak u zbližavanj kulture Francuske i Srbije

V.V.S.

21. 01. 2021. u 16:13

ПРОЈЕКАТ “ФРАНКОФОНИЈА И НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ”: Нови короак у зближавањ културе Француске и Србије

Foto: Narodno pozorište

SPORAZUM o projektu „Frankofonija i Naradnog pozorišta“ potpisan je juče u Narodnom pozorištu u Beogradu, a potpisali su ga upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić, direktor Francuskog instituta u Srbiji Manuel Buar i ataše za kulturu Ambasade Francuske u Beogradu Katrin Fodri.

Tema sporazuma je predstavljanje i javno čitanje savremenih drama francuskih autora koje će održavati na sceni nacionalnog teatra, a učestvovaće mladi umetnici i članovi ove kuće.

Sporazum obezbeđuje uslove da Francuski institut u Beogradu u Narodnom pozorištu napravi pregled savremene francuske dramaturgije i daje priliku za stvaranje mladim rediteljima, glumcima i čitavom našem ansamblu – istakla je Vujić i dodala da će takvi događaji biti od velike važnosti za našu kulturnu javnost.

Manuel Buar, direktor Francuskog instituta u Beogradu, čestitao je slavu (Svetog Jovana) zaposlenima u Narodnom pozorištu i rekao:

Čast nam je da sklopimo sporazum sa Narodnim pozorištem u cilju promocije stavaralaštva francuskih pisaca. Čitanja savremenih drama francuskih autora veoma su dragocena jer predstavljaju novi korak u zbližavanju dve kulture. To je prilika da se kulturna javnost u Srbiji upozna sa novom generacijom francuskih dramskih pisaca – naglasio je Buar.

Inače, reč je o mladim francuskim autorima Lusi Depo, Zerar Votkins, Loran Movinje, David Lesko, Frederik Sontag.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)