LAKŠE DO NOVCA ZA SERIJE: Vlada donela uredbu o finansijskim podsticajima za snimanje audiovizuelnih dela

A. POPADIĆ

15. 01. 2021. u 10:32

ЛАКШЕ ДО НОВЦА  ЗА СЕРИЈЕ: Влада донела уредбу о финансијским подстицајима за снимање аудиовизуелних дела

Foto IMDb

VLADA Srbije donela je juče Uredbu o podsticajima za proizvodnju audiovizuelnih dela, čime je regulisan minimum sredstava koje investitori moraju da ulože u snimanje filmova, serija, reklama, kako bi dobili povraćaj iz budžeta od 25 odsto.

Novina je da je sporna norma od utrošenih 300.000 evra po epizodi TV serije, koja je nedostižna za celokupnu domaću TV produkciju, smanjena na 150.000, dok je za igrani film minimum budžeta ostao isti - 300.000 evra.

- Odluka o smanjenju praga za TV serije je dobra, ali, treba napomenuti da je i 150.000 evra gornja granica koju mogu da ispune samo retki, najskuplji projekti. Traženo je da se taj prag vrati na sto hiljada, ali predlog nije prošao. U domaćim uslovima, prosečna serija košta između 80. 000 i 100. 000 evra po epizodi - kaže, za "Novosti", producent Zoran Janković iz "Košutnjak filma", pod čijim je okriljem snimljeno na desetine najpoznatijih TV serija.

The Ledge , Foto Marc Windon

Donja granica za ulaganje u filmske projekte od 300.000 evra je, po rečima Jankovića, dostižna jer prosečni filmovi u Srbiji koštaju bar dvostruko više od toga. "Trebalo je primeniti sličan princip i na serije", dodaje naš sagovornik.

Za ove namene iz budžeta je izdvojeno 700 miliona dinara, a od ove godine za sprovođenje vladine uredbe biće zaduženo Ministarstvo kulture i informisanja.

SMANJEN PRAG I ZA REKLAME

MINIMUM budžeta za reklame takođe je smanjen sa 300.000 evra na dvostruko manje, što je, uz pomenute TV serije, bila najveća primedba filmskog esnafa na prethodnu uredbu. Za animiranu seriju granica za traženje povraćaja sredstava iz budžeta je 150.000 evra, koliko iznosi i ona za animirani film. Dokumentarni filmovi i TV programi imaju donju granicu od 50.000 evra.

Filmska industrija bila je teško pogođena pandemijom, u jednom trenutku i potpuno zaustavljena, a po rečima direktorke Srpske filmske asocijacije (SFA) Milice Božanić, iako se situacija polako popravlja ne treba očekivati nemoguće.

- Danas je održan onlajn sastanak Evropske asocijacije filmskih komisija na kome smo čuli da je situacija jednako kritična u svim zemljama. Produkcije su limitirane jer epidemiološka situacija diktira putovanja, zbog posebnih mera bezbednosti, testova i brige o zdravlju ekipe troškovi snimanja su značajno porasli - objašnjava Božanićeva.

Direktorka SFA kaže da sve njene kolege dele zabrinutost i zbog veoma ograničene distribucije, pa se mnoga planirana snimanja odlažu dok bioskopi ne ožive.

- Nema filma bez bioskopa. Sa kolegama iz Evrope komentarisali smo da smo svi ograničeni na sadržaje koji dolaze isključivo od onlajn striming servisa.

Po rečima Božanićeve, za sada nema zvaničnih najava o dolasku stranih filmskih ekipa u Srbiju, osim projekata koji su već započeti, poput hit serijala "Predstraža" (Outpost) ili trilera The Ledge Hauarda DŽeja Forda, čije snimanje je počelo u oktobru.

- Još je rano davati neke prognoze, sve je na čekanju. Zato su nam podsticaji bitni, da ostanu na nižim pragovima, da budu konkurentni, da ostanu otvoreni i za filmove, serije i za reklame. Jer, to su isti ljudi koji rade na tim projektima, i na taj način ćemo ih zadržati u poslu - objašnjava Milica Božanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)