DNEVNIK ZABLUDA: Primeri dobre arhitekture

Slobodan Maldini

04. 01. 2021. u 23:00

Uprkos koroni, 2020. godina protekla je u živoj graditeljskoj aktivnosti. Bili smo svedoci otvaranja najvećeg tržnog kompleksa na Balkanu "Galerije Beograd", mastodontskog Beo šoping centra u beogradskom Učiteljskom naselju, ritejl parka "Zona" u Vranju.

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Примери добре архитектуре

Kuća na Avali / Foto Maksim Delvo, lična arhiva

Završene su "Kula A" kompleksa "Belgrejd skajlajn" u Beogradu, poslovna zgrada "Ušće kula dva" na Novom Beogradu, izgrađene kovid-bolnice u Batajnici i Kruševcu, a uprkos krizi u turizmu otvoreni su akva-park Vrnjačke terme u Vrnjačkoj Banji, hoteli "Mona Plaza" u Beogradu, Hotel "Pupin" u Novom Sadu, hotel "Barkod" u Somboru.

Svojim arhitektonskim kvalitetima pažnju su mi ipak privukli jednostavniji objekti, funkcionalno sadržajni, estetski rafinirani, prilagođeni savremenom trenutku. Nastali su kao plod temeljitosti i namere autora da stilom, funkcionalnošću i arhitektonskim stavom organizuju prostore koji povezuju stanovnike sa okolinom, kontekstom mesta i čuvaju urbani identitet sredine u kojoj se nalaze. Među takvim ostvarenjima izdvajam nekoliko interesantnih.

Uznapredovana pandemija i nužnost dužeg boravka i rada kod kuće doveli su do migracije stanovništva iz prenatrpanih gradova u sela. Prošle godine u Srbiji su oživela vikend naselja, a godinama prazne i zaboravljene kuće izvan gradova ponovo su oživele.

U tim okolnostima nastali su interesantni projekti kuća u prirodi prilagođeni novim zahtevima života i rada stanovnika. U pastoralnom pejzažu Avale, autorski tim X=(T=E=N) projektovao je konceptualni rezidencijalni arhitektonski objekat namenjen luksuznom životu i boravku u prirodi.

Plan kuće razvijen je na površini nosećeg čeličnog rama i sastoji se iz četiri otvorene međusobno povezane prostorne celine - terase. Veliki stakleni panoi na fasadama vizelno produžavaju unutrašnjost izvan prostora same kuće sve do zelenog pobrđa u okolini, povezujući njene stanovnike sa prirodom.

Arhitekta Dejan Todorović sagradio je na Kosmaju kuću za odmor na temeljima prethodne, upotrebom geometrije oblika starog objekta. Novu kuću oblikovao je sofisticiranim umnožavanjem osnovne geometrijske forme trougaone prizme, sa konstruktivnim skeletom načinjenim od kosih čeličnih profila. Arhitekta je realizovao kuću intrigantnog geometrijskog oblika, a upotrebivši drvo kao osnovni materijal prilagodio ju je prirodnom okruženju pobrđa.

Na planu arhitekture poslovnih objekata, posebnu pažnju zaslužuje "Mia Dorćol", višespratnica visokih estetskih, stilskih i tehničkih karakteristika koju je na beogradskom Dorćolu projektovala arhitektkinja Milka Gnjato. Nastojeći da ostvari novi impuls u postojećem urbanom kontekstu stare industrijske zone, autorka je uspela da realizuje izuzetno vredan objekat koji je zadržao neposrednu vezu sa tradicionalnim istorijskim karakterom prostora. Ovaj arhitektonski koncept biće uzor mnogim budućim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024