BRANKO KAO IZAZOV: Pesniku Nenadu Miloševiću u Nišu uručeno prestižno književno priznanje

D. ALIHODžIĆ

30. 12. 2020. u 09:11

Tokom ovih trideset godina žalio sam se da dobijam kao pesnik manje nego što zaslužujem, a evo sada dobijam više - Brankovu poeziju kao izazov, kao tajnu i zagonetku koja mi je najpotrebnija.

БРАНКО КАО ИЗАЗОВ: Песнику Ненаду Милошевићу у Нишу уручено престижно књижевно признање

Foto: D. A.

Otkrio sam ga teško i mučno! Srećan sam i klanjam se Branku - izjavio je pesnik Nenad Milošević, dobitnik nagrade "Branko Miljković" koju je zaslužio za zbirku "Pesme iz limba" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Milošević je postao 49. lauerat ovog prestižnog priznanja koje mu je uručeno u holu Gradske kuće u Nišu, uz prisustvo članova žirija i porodice slavnog niškog pesnika.

Milošević je izjavio da mu je ukazana velika čast da ponese pesničku nagradu koja nosi ime Branka Miljkovića. Priznao je da nekada nije voleo njegovu poeziju, jer ga je svrstavao među "neosimboliste, u širem smislu, avangardiste".

- Ispostavilo se da mi je trebalo skoro trideset godina da dođem do tema kojima je Branko bio okupiran u svojim ranim dvadesetim: smrt i pevanje, Orfejev tamni svet u kome se dodiruju smrt i život, pesma i pesnik, duša životinja i biljaka i duša pesnika, nevinost pesnikova, svetost pesnika. Jer, veliki su pesnici uvek i sveci poezije koji ponekad posvećenima zasvetle iz svojih reči. Sve te godine Brankove pesme su bile pored mene. Te njegove teme su me sačekale danas. One čekaju svakog pesnika, ali ne stižu svi pesnici do tih tema - kazao je Milošević, i dodao da i pesnici mogu biti puni prerasuda i da ih i olako stvaraju.

Nenad Milošević rođen je 1962. godine u Zemunu, a objavio je sedam knjiga pesama i knjigu mikroeseja "Lutajuća planeta" i priredio Antologiju novijeg srpskog pesništva "Iz muzeja šumova".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju