KADAR OD 100 MILIONA DOLARA: Na listi deset najskupljih scena u istoriji filmske umetnosti dominiraju akcione akrobacije

A. POPADIĆ

23. 12. 2020. u 11:33

Holivudski filmski studiji ulažu milione dolara u scene jurnjave automobila, borbi, rušenja zgrada, mostova, pa i celih gradova, ne bi li time osvojili publiku i tako vratili uložen novac.

КАДАР ОД 100 МИЛИОНА ДОЛАРА: На листи десет најскупљих сцена у историји филмске уметности доминирају акционе акробације

"Osvetnici: Kraj igre" / Foto IMDb

Ali najskuplja scena u istoriji filma nije nijedna od gore pomenutih, već ona koja je vrh liste izborila najskupljim kastingom u kinematografiji - sahrana Tonija Starka, alijas Ajron Mena, u poslednjem delu serijala "Osvetnici: Kraj igre". U dva minuta kadra stali su gotovo svi junaci "Marvelovog" univerzuma, pa su tako za najskuplju scenu "krivi" honorari, a ne specijalni efekti. Barata se cifrom od više od 100 miliona dolara!

Na začelju top 10 liste nalazi se scena napada japanske vojske na Perl Harbur u filmu "Perl Harbur" Majkla Beja, a na koju je utrošeno "skromnih" 7,5 miliona dolara. Tik uz nju je još jedna istorijska drama "Spasavanje redova Rajana" Stivena Spilberga, a u njoj najskuplja scena od 12 miliona - iskrcavanje američkih trupa u Normandiju.

Sasvim očekivano za sve filmske sladokusce, na listi se našla trilogija "Matriks", koja je upotrebom CGI tehnologije pomerila granice sedme umetnosti. Jedini film koji je na top--listi zastupljen sa dve scene je The Matrix Reloaded (na 8. i 2. mestu). Impresivno je da su nekada braća, a sada sestre Vašovski uspele da ubede studio da potroše novac na dve spektakularne scene. Prva, "jeftinija" (između 10 i 15 miliona dolara) jeste čuvena scena jurnjave po auto-putu. Mnogo skuplja scena iz istog filma iako je koštala 40 miliona dolara, po ocenama kritike i publike, vredela je svaku paru. U pitanju je legendarna borba Nea i Gospodina Smita, koji se multiplicira na desetine, a potom stotine istovetnih protivnika.

Prvi deo "Matriksa" našao se na 7. mestu zahvaljujući uvodnoj sceni (12-15 miliona) u kojoj se smenjuju kompjuterski kodovi, što sa današnjeg gledišta ne izgleda ni skupo ni inovativno, ali 1999. je bilo sve pomenuto. Isto toliko, 15 miliona, koštala je scena "letećeg autobusa" u filmu "Sabljarka" (6. mesto), ali je ona, kao i ceo film, ocenjena kao jedan veliki promašaj. Peto mesto na listi najskupljih (15-16 miliona) zaslužila je scena na auto--otpadu iz filma "Transformersi: Poslednji vitez". Ceni su doprineli vizuelni efekti, ali i stotine polovnih kola koje su slupane "specijalno" zbog filma. Baš kao i sa "Sabljarkom", autorima se to nije isplatilo jer je pokupio neslavne titule "najgoreg filma".

Još jedan skupi promašaj bila je akciona avantura "Brzina 2" i scena u kojoj brod bez kočnica upada u primorsko mesto i ruši sve pred sobom, a na to je potrošeno 25 miliona dolara.

Na 3. mestu (sa utrošenih 34 miliona) nalazi se jedini film iz doba "zlatnog Holivuda", epski "Ben Hur" i scena trke kočija. Kritičari i publika su složni da je vredelo: jedna od najspektakularnijih scena u istoriji filma ujedno i jedna od najskupljih.

BORODINSKA BITKA

DA nije "Osvetnika" i preskupo plaćenih glumačkih superheroja, prvo mesto zauzela bi istorijska scena Borodinske bitke u ekranizovanom Tolstojevom remek-delu "Rat i mir", iz 1967. godine.

Filmska saga Sergeja Bondarčuka, za koju je nagrađen Oskarom za najbolji strani film, koštala je tada rekordnih 96 miliona dolara, što je prevedeno u današnji novac oko 350 miliona. Stručnjaci tvrde, a to je delom priznao i sam Bondarčuk, da je na scenu Borodinske bitke otišla gotovo trećina ukupnog budžeta, odnosno, oko 100 miliona dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave