NAJSKUPLJA UMETNIČKA DELA U 2020. GODINI: Ove slike su prodate za najviše para (FOTO)

ArtNet

21. 12. 2020. u 19:01 >> 19:01

U TURBULENTNOJ 2020. godini velike aukcijske kuće morale su brzo da se prilagode pandemijskom poslovanju i da virtuelno organizuju svoje mega aukcije.

НАЈСКУПЉА УМЕТНИЧКА ДЕЛА У 2020. ГОДИНИ: Ове слике су продате за највише пара (ФОТО)

Ilustracija Foto: EPA

U 2019. godini devet od deset najskupljih dela prodatih na aukciji koštalo je preko 50 miliona dolara, a deseta, slika Davida Hockneia, bila je samo malo ispod te crte. Ovo je deset najskuplje prodatih umetničkih dela u 2020. godini.

10. Barnet Njuman 'Onement V' (1952.)

Američki slikar i vajar Barnet Njuman, koji je umro 1970. godine, bio je poznat po velikim monohromatskim platnima intenzivnih boja. Na velikoj aukciji „One“ u julu 2020. godine ponuđeno je njegovo duboko plavo platno sa „rajsferšlusom“ u sredini, motiv koji je umetnik razvio četrdesetih godina prošlog veka. Njegov „Onement V“ iz 1952. godine jedan je od šest koje je dovršio, a prodan je za 30,9 miliona dolara kolekcionaru koji je učestvovao telefonski.

9. Brajs Marden 'Komplements' (2004. – 2007.)

Jednom deo kolekcije američkog finansijera i kolekcionara Donalda Marrona, koji je umro krajem 2019. godine, apstrakcija „Komplementa“, drugog američkog umetnika, 81-godišnjeg Brajsa Marden-a, prodata je na istoj aukciji u julu, za 30 , 9 miliona dolara. Ovo je oborilo rekord na aukciji za ovog majstora minimalizma.

8. Mark Rotko 'Bez naziva' (1967.)

Rhotkovo delo iz 1967. najavljeno je kao jedan od vrhunaca aukcije u Njujorku u oktobru, sa najnižom procenjenom cenom od 30 miliona dolara. Sliku, nastalu tokom presudnog perioda u delu poznatog američkog slikara apstrakata letonskog porekla, prodao je milijarder Ronald Perelman, vlasnik kompanije Revlon, koji ju je privatno kupio 2002. Rothko je na kraju otišao za 'samo' 31,3 miliona američkih dolara. 

7. Sanyu, 'Četiri akta' (1950-e)

Kinesko-francuski slikar Saniu tokom svog života bio je uglavnom neprimećen, živeo je u siromaštvu u Parizu do svoje smrti 1966, ali danas je poznat kao „kineski matis“ i jedan je od najtraženijih na azijskom tržištu umetnosti. Njegova četiri dela u prepoznatljivom umetnikovom stilu prodata su za 33,3 miliona dolara u julu na aukciji u Hong Kongu, nakon desetominutnih kolekcionarskih nadmetanja.

6. Saj Tvombli, 'Bez naslova' (Bolsena) (1969)

Pored pomenutog Rotha iz 1967. godine, slika 'Bez naslova' povučenog, gotovo mitskog američkog slikara Saja Tvomblija potiče iz Perelmanove kolekcije i prodata je na aukciji Sothebija u Njujorku u oktobru. Procene su se kretale između 35 i 50 miliona dolara, jer je reč o delu iz serije nastale posle svemirske misije Apolo 11 u Rimu (gde je Tvombli živeo od 1957. do svoje smrti 2011. godine), jedne od 14 velikih slika koje se prikazuju na bledoj pozadini. 

5. David Hokni, 'Nikolas Kanjon' (1980)

Aukcijska kuća Filips prodala je početkom decembra ukupno 134,6 miliona američkih dolara na aukciji savremene umetnosti u Njujorku, a među hitovima večeri bio je i britanski umetnik David Hocknei, tačnije njegovo veliko platno „Nikols Kanjon“. Poznati britanski umetnik pokazao je pejzaž u blizini svog nekadašnjeg doma u Kaliforniji, a minimalna očekivana cena bila je 35 miliona dolara. Prodan je za 41 milion dolara.

4. Ren Renfa, „Pet pijanih prinčeva vraća se na konjima“ (13.-14. Vek)

Kineski svitak u boji, koji prikazuje pet pijanih prinčeva-konjanika, prodat je na aukciji u Hong Kongu u oktobru i izazvao je ponudu od 75 minuta. Za 700 godina staru sliku kineskog slikara i vladinog zvaničnika iz dinastije Iuan Ren Renfe bilo je više od 100 ponuda, a prodata je za 41,8 miliona dolara. Kupio ga je Liu Ikian, vlasnik Long muzeja u Šangaju.

3. Roj Lihtenštajn, 'Akt sa veselom slikom' (1994)

Još jedan hit sa Kristisove julske aukcije „One“, koja je na kraju zaradila 420 miliona dolara, jedan je od postupaka američkog majstora pop arta Roja Lihtenštajna iz serije radova u kojima se vratio motivu ženskog gola i njegovim tačkama devedesetih. Ben-Dai. Posle dužeg nadmetanja, kolekciju iz Azije za 46,2 miliona dolara kupio je „Akt sa veselom slikom“.

2. Vu Bin, „Dest pogleda na stenu u Lingbiju“ (oko 1610)

U oktobru je u Pekingu aukcijska kuća Poli ponudila retki kineski svitak iz dinastije Ming, deset zasebnih pogleda na stenu u Lingbi-u, provincija Anhui. Delo je izazvalo žestoke ponude skoro sat vremena i na kraju je koštalo 76,6 miliona dolara, što ga čini najskupljom kineskom klasičnom slikom prodatom na aukciji.

 

1. Fransis Bejkon, „Triptih nadahnut Eshilovom Orestijom “(1981)

Ovogodišnji rekorder, Bejkonov monumentalni triptih, prodat je na aukciji u junu za 84,5 miliona dolara. Delo inspirisano Eshilovim ’Orestom’, trilogijom drevnih grčkih tragedija iz 5. veka, nalazilo se u kolekciji norveškog milijardera Hansa Rasmusa Astrupa. Kupio ga je 1987. godine i to je bio prvi put da je „Triptih“ izašao na aukciju. Baconovo najprodavanije delo do sada je „Tri studije Luciana Freuda“, prodato za 142,4 miliona u 2013.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna