VETAR U LEĐA ZA SRPSKI FILM: Poslanici uskoro o sporazumu o kinematografskoj saradnji sa Francuskom

A. POPADIĆ

16. 12. 2020. u 15:35

SPORAZUM o kinematografskoj koprodukciji između Srbije i Francuske, koji je potpisan prilikom prošlogodišnje posete Emanuela Makrona našoj zemlji, upućen je Skupštini na usvajanje i očekuje se da uskoro dođe na dnevni red.

ВЕТАР У ЛЕЂА ЗА СРПСКИ ФИЛМ: Посланици ускоро о споразуму о кинематографској сарадњи са Француском

Foto Tanjug

- Ugovor o koprodukcijama između Francuske i Srbije ponovo potvrđuje interes naše dve zemlje za pojačanu razmenu na polju filmske umetnosti - kaže, za "Novosti", Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, i objašnjava:

- To konkretno omogućava srpskim filmovima ostvarenim u saradnji sa francuskim producentima da steknu prednosti na tržištu. Na izabrani srpski film gledaće se kao na francuski, što praktično znači da mu je omogućen, na primer, pristup brojnim francuskim mehanizmima podrške kada su u pitanju razvoj, produkcija i distribucija.

"Druga strana svega", Foto FCS

I direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić saglasan je da je ovaj dokument od izuzetne važnosti za srpske autore, jer će, pored ostalog, njihovi filmovi imati pristup znatno većem novčanom fondu od onog koji su imali do sada. U poslednjih pet godina u francuskoj koprodukciji snimljeno je više od deset dugometražnih filmova, među kojima su "Otac", "Teret", "Druga strana svega"... Ali, tu je bila reč o manjim grantovima, do 150.000 evra.

Iz našeg budžeta 58 miliona

I SRBIJA će kao partner izdvojiti finansijska sredstva za akcije i aktivnosti predviđene Sporazumom, u iznosu od oko 58,5 miliona dinara po godini. Ovaj iznos biće planiran u budžetu Ministarstva kulture i informisanja za 2021, 2022. i 2023. godinu.

Novi Sporazum omogućiće srpskim autorima korišćenje fondova za koprodukciju u iznosu većem od 2,5 miliona evra.

- Konkursi će se raspisivati naizmenično u Srbiji i Francuskoj, a Mešovita komisija će na kraju zajednički odabrati najbolje projekte koji će se tretirati kao srpsko-francuski, odnosno, francusko-srpski filmovi - objašnjava Matić.

Katrin Fodri, Foto FAF

Prvi konkurs u skladu sa ovim sporazumom raspisan je polovinom septembra, a rezultati se, po rečima direktora FCS, očekuju naredne nedelje.

- Mi smo sa svoje strane formirali predselekcionu komisiju. Odabrani projekti i njihovi autori potom odlaze u Pariz da se predstave francuskim producentima i tek onda se donosi konačna odluka. Naredne godine menja se redosled, pa prvo biraju Francuzi, a onda šalju nama.

Prijave moraju biti na engleskom jeziku, a glavni uslov je da projekat pre toga nije konkurisao ni na jednom drugom domaćem ili državnom fondu. Ono što je domaćim autorima važno je da nema uslovljavanja kada su u pitanju filmske teme, scenario može imati neke veze sa Francuskom, ali i ne mora. Ako sve bude išlo po planu, prvi zajednički filmovi mogli bi 2022. da počnu sa snimanjem.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024