LANE GUTOVIĆ KAO DON GILIĆ: Nova humoristička serija po motivima pripovetke "Barabe" Milenka Vučetića

JELENA BANjANIN

12. 12. 2020. u 19:00

U PRIPREMI je, kako "TV Novosti" saznaju, nova humoristička serija radnog naziva "Don Gilić", koja nastaje po motivima pripovetke "Barabe" Milenka Vučetića.

ЛАНЕ ГУТОВИЋ КАО ДОН ГИЛИЋ: Нова хумористичка серија по мотивима приповетке Барабе Миленка Вучетића

Foto Arhiva/Promo

Scenario pišu Kosta Peševski, Biljana Maksić, kao i sam pisac Vučetić. Produkciju potpisuje kuća Innovative Production, odnosno producenti Nikola Burovac i Danijel Đurić koji upravo snimaju seriju "Tri muškarca i tetka".

- Uskoro će biti snimljena pilot epizoda "Don Gilića". Planiran je veliki broj epizoda - više od stotinu. U pregovorima smo sa televizijom sa nacionalnom frekvencijom, a u planu je da se u sledećoj godini na jesen radi i film. Glavnu ulogu tumači maestralni Milan Lane Gutović, koji je glavni don u Beogradu. Zadržao je piroćanski naglasak i vodi klan Gilić koji se bavi raznim muljažama. Don Gilić živi boemski život u vili, aktivan je na društvenim mrežama i izuzetno je moderan tip. Don Gilićevog kuma koji ima italijansko poreklo predviđeno je da glumi Vojislav Voja Brajović - otkriva za "TV Novosti" Nikola Burovac.

Komedija o moralnoj slici praktične, prilagodljive osobe, kojoj su za postizanje ličnog cilja uslovi bilo koje vrste neobično laki, nije od juče. Tačnije, nastala je pre više od četiri decenije.

Foto Arhiva/Promo

- Pripovetka "Barabe" objavljena je prvi put oko 1976. i kasnije je često preštampavana. Kao što naslov kaže, reč je o dvojici junaka, o dve plemenite barabe koji su u izvornoj priči zajedno ležali u bolnici i tu imali neke komične aktivnosti. Za sve likove, kao i za drugo što čovek napiše, inspirisale su me okolnosti i život kakav je bio, a ispostavilo se da se ne menja mnogo. Priča nije vezana za vreme nego za karaktere, za te sitne prevarante koji su u suštini dobri ljudi, ali iz nužde prave male podvale. Televizijska adaptacija napravljena je 1980. i u njoj su igrali Milan Gutović i pokojni Miodrag Andrić, poznati Ljuba Moljac. Još tada je Lane mnogo zavoleo taj karakter i koristio ga u raznim kasnijim prilikma, od lika Srećka Šojića do predstave "Ukrađena ličnos", koju je nedavno napravio po motivima "Baraba" - objašnjava za "TV Novosti" pisac Milenko Vučetić, koji se pre tridesetak godina povukao iz javnog života.

Razne su mogućnosti za razvijanje likova, a kako primećuje Milan Lane Gutović, naslov "Don Gilić" je dobar jer bez ikakvog dodatnog objašnjenja uvodi gledaoca u svet domaćeg kriminala.

- Glavni junak pripovetke "Barabe" bio je Piroćanac Gilić, koji je tada bio mali lopov i još nije bio don. Tada sam prvi put igrao lik Piroćanca koji se kasnije provlačio pod raznim imenima kroz filmove i serije. Skoro da nema potrebe odgovarati na pitanje zašto takvi tipovi postoje na našim prostorima. Opstaju i razvijaju se jer je ovde pogodna sredina za razvoj te "kulture". Ovom projektu me ne privlači samo nastup sa Vojom Brajovićem, već i znatiželja kako će Vučetić i ostali da napišu uspon junaka od običnog Gilića do statusa don Gilić. Nije se on osavremenio i postao čovek koji prati tehničke domete i učestvuje u društvenom životu jer je za tu promenu osetio unutrašnju potrebu. On je, pošto nema unutrašnjost, samo prilagodio vremenu svoju delatnost prevaranta. Danas ni bitanga nije lako postati, a kamoli opstati bez društvenih mreža - podvlači za naš list Gutović.

Voja Brajović, Foto Arhiva/Promo

Don Gilić je, kako ističe za "TV Novosti" Kosta Peševski, novi lik, koji deli sličnost sa Srećkom Šojićem utoliko što su obojica Piroćanci i anti-junaci.

- Šojić pripada starim vremenima velikih državnih firmi u kojima su vladali manipulativni direktori, a Gilić je produkt ovog vremena. Serija prati kako tip, koji dolazi s one strane zakona i koristi sve prednosti vremena u kome vlada rasulo, prelazi iz nelegalnih u legalne vode. Don Giliću je idol Pablo Eskobar, a iako je kriminalac stare klase, on razume novo vreme u kome postoje društvene mreže. Shvata da su one način promocije, te na njima pokazuje svoj stil života, vilu, bazene, kako igra golf... A u pitanju je ozbiljan kriminalac koji ima pravnu agenciju i koristi je da bi izdavao lažne diplome, dovodio lažne svedoke, nelegalnim radnjama davao legalan okvir - priča Kosta Peševski.

Zaplet počinje kada Gilić poželi da svoju kriminalnu grupu pretvori u nevladinu organizaciju.

- Prateći političke trendove, Gilić hoće da njegov klan postane udruženje građana ili politička organizacija koja se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju i promoviše evropske vrednosti. Ipak, važna je uloga Voje Brajovića koji tumači Mikelea, Gilićevog starog prijatelja i poslovnog saradnika, koji živi u inostranstvu. Iako je u procesu legalizacije svojih aktivnosti, Gilić čuva polulegalan posao koji vodi sa kumom, a koji "pliva" u vodama kockarnica i kladionica. Postoji i centralni ženski lik koji spaja njih dvojicu. Ona je Mađarica, Mikeleova bliska saradnica koja prenosi njegove poruke, i upetljana je u ljubavni podzaplet. Trenutno postavljamo još likova u ovu komediju apsurda i groteske. Naše komedije, u principu, ne mogu da prođu bez crnog humora jer je glavno obeležje i mentaliteta i vremena u kome živimo - zaključuje Peševski.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna