STRAH ZA DEČANE - EVROPSKO BOGATSTVO: Srpski manastir na KiM našao se u najužem izboru za program "Sedam najgroženijih spomenika"

M. KRALj

11. 12. 2020. u 11:11

MEĐUNARODNA organizacija "Evropa nostra", koja se bavi zaštitom kulture i prirode Starog kontinenta, uvrstila je manastir Dečane u uži izbor od 12 kandidata za program "Sedam najugroženijih spomenika kulture za 2021", čije će finale biti u martu, a realizuje se u saradnji sa Institutom Evropske investicione banke.

СТРАХ ЗА ДЕЧАНЕ - ЕВРОПСКО БОГАТСТВО: Српски манастир на КиМ нашао се у најужем избору за програм Седам најгроженијих споменика

Foto P. Milošević

Ovaj program ne finasira direktno ugrožene spomenike, već "dogovorene aktivnosti koje će doprineti njihovom spasavanju".

KANDIDATI

MEĐU nominovanima, uz Dečane, našli su se Ačenska parna železnica iz Trola u Austriji, Moderno pozorište iz Sofije u Bugarskoj, kompleks groblja Mirogoj u Zagrebu, Bazilika Sen Deni u Francuskoj, tvrđava Narikala u Tbilisiju, u Gruziji. Tu su još i Sistem zelenih prostranstava u Kelnu, u Nemačkoj, pet južnoegejskih ostrva u Grčkoj, italijanski Vrt palate Đusti u Veroni i Palata Ka Zenobio u Veneciji, centralna zgrada pošte u Skoplju i kapela San Huan od Sokueve, u Španiji.

O užem izboru odlučivao je Međunarodni savetodavni odbor, sastavljen od istoričara, arheologa, arhitekata, konzervatora, projektnih i finansijskih analitičara. Dečane je nominovala organizacija "Budućnost za religijsko nasleđe", evropska mreža za zaštitu istorijski značajnih religijskih objekata.

- Sa kreativno kombinovanim elementima Istoka i Zapada u umetničkoj ekspresiji, svojim enciklopedijskim skupom fresaka u srpsko-vizantijskom stilu i romaničko-gotičkom arhitekturom i skulpturalnom dekoracijom, manastir Dečani su najuzvišeniji primer baštine svoga doba - piše na sajtu "Evropa nostra", koja je ovaj spomenik podvela pod "Kosovo sa zvezdicom", propisan Rezolucijom 1244 UN.

Blago Zadivljujuće freske , Foto arhiva

 

- Sagrađen u prvoj polovini 14. veka, ovaj srpski, pravoslavni, hrišćanski manastir je i jedan od najbolje sačuvanih srednjevekovnih spomenika Evrope. Manastirski kompleks oivičen lepom šumom, sastavni je deo kulturnog pejzaža koji ga okružuje i koji je neodvojiv od neprocenjivog kulturnog nasleđa.

Podsećajući da se i posle sedam vekova u Dečanima svakodnevno održavaju liturgije, kao i da tu obitava bratstvo sa 25 kaluđera, sajt "Evropa nostra" navodi i da se, uz Gračanicu, Pećku patrijaršiju i Bogorodicu Ljevišku, ovaj manastir, nalazi od 2004. godine na Listi ugrožene svetske baštine UNESKO, kao i da su Dečani, od juna 1999. pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom mirovnih jedinica Kfora:

- Uprkos tome, manastir je bio na meti četiri napada minobacačkim granatama, koji su izveli lokalni ekstremisti od 1999. do 2007. godine, kao i izložen pokušaju terorističkog napada ISIS-a 2016. godine, što je nanelo štetu koja se mogla lako popraviti. U isto vreme, manastir, i zona njegove zaštite, suočava se i sa ozbiljnim ekološkim pretnjama.

Prostorni planovi lokalne samouprave nisu u skladu sa pravilima UNESKO, niti sa odgovarajućim zakonima i regulacijama. Postoji stalni rizik od izgradnje neodgovarajućih urbanih objekata u blizini manastira, kao opasnost od eksproprijacije zemlje koja pripada manastiru Dečani. Posebna opasnost je plan da glavni međunarodni auto-put prođe pored manastira.

Međunarodi savetodavni odbor projekta "Sedam najugroženijih", koji je nominovao Dečane, navodi i da je reč o jedinom spomeniku u Evropi koji je pod "tako robusnom vojnom zaštitom u kontinuiranom periodu od 20 godina":

- Žalosno je da je danas, manastir Dečani, sa svim svojim nasleđem, kulturnim i prirodnim, sa svojim manastirskim bratstvom, postao talac nerazrešenog statusa Kosova sa zvezdicom. Zato je hitno i imperativno osigurati puno poštovanje i primenu zakona i skrenuti veću pažnju zaštiti ovog dela Svetske kulturne baštine tokom postojećih razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović