ODLAZAK VELIKOG ROGOŽINA: Po čemu će publika pamtiti glumca Tihomira Tiku Arsića

E. V. N.

07. 12. 2020. u 23:02

U BEOGRADU je, posle duge i teške bolesti, preminuo glumac i dugogodišnji član ansambla Drame Narodnog pozorišta Tihomir Tika Arsić - saopšteno je iz nacionalnog teatra.

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ РОГОЖИНА: По чему ће публика памтити глумца Тихомира Тику Арсића

Arsić u "Idiotu" / Foto privatna arhiva

Arsić je rođen 1957. godine u Zemunu, glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. Skrenuo je pažnju na sebe 1981. godine kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea, u Šekspirovoj drami "Romeo i Julija", u režiji Steve Žigona, a tri godine kasnije postao je stalni član glumačkog ansambla.

Najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da je najdraža i najbolja koju je odigrao je Rogožin u "Idiotu" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, takođe u režiji Žigona. Za maestralno tumačenje Rogožina, kolekciji brojnih priznanja koje je dobio tokom karijere, pridružio je i dve najznačajnije nagrade koje je osvojio upravo sa tom rolom - "Zlatnog viteza" u Moskvi i Nagradu "Raša Plaović" za najbolje glumačko ostvarenje. Njegova partnerka u ovoj čuvenoj predstavi bila je Ivana Žigon, kao Nastasja Filipovna. Potresena vešću o preranoj smrti svog kolege i prijatelja, sa kojim je poslednji put sarađivala u autorskom projektu "Stojte galije carske", Ivana je, za "Novosti", rekla:

- Takvu predanost karakteru koji igra, takvu strast, neobuzdanost, ljubav, silinu, nikada nisam doživela ne samo kod svoga partnera, nego čak ni iz publike. Išao je preko granice mogućnosti i nije se štedeo. Čoveku se činilo da će od tolike siline na sceni izgoreti, međutim, plam njegovog temperamenta je bio neuništiv. Svojom emocijom, strašću i partnerima i publici uvek je mogao da pruži više od mogućeg.

Kada je reč o Arsićevom angažmanu u Narodnom pozorištu, svakako se izdvaja i nastup u kultnoj predstavi "Solunci govore", po tekstu Antonija Đurića i u režiji Cisane Murusidze.

Arsića će publika pamtiti i po monodrami "Tako je govorio Broz", sa kojom je početkom devedesetih godina prošlog veka nastupao širom nekadašnje Jugoslavije odigravši je više od 300 puta. Veoma zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji. Debitovao je u filmu "Sinovi" Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975, a zatim su usledili upečatljivi nastupi u "Lov u mutnom "Dečku koji obećava", "Igmanskom maršu", "Velikom transportu", "Pejzažima u magli", "Lageru Niš", "Balkan ekspresu", "Boju na Kosovu", "Uslovnoj slobodi"... kao i u serijama "Ne tako davno", "Vuk Karadžić", "Tragom Karađorđa", "Šesto čulo", "Ubice mog oca", "Kralj Petar Prvi".

Poslednjih desetak godina Arsić je bio veoma aktivan u društvenom i političkom životu zemlje. Pored ostalog, u jednom periodu, kada je Aleksandar Vučić bio premijer, obavljao je funkciju njegovog savetnika za kulturu i informisanje, a nakon toga radio je i kao državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Arsić se poslednji put pojavio u javnosti polovinom septembra, na promociji mladih oficira Republike Srbije. Za sobom je ostavio ćerke Milicu, Lenku i Veru, sina Arsenija i unuku Nou.

Komemoracija poznatom glumcu biće održana kada se za to steknu epidemiološki uslovi.

Maja Gojković

Gubitak za srpsku kulturu

POTPREDSEDNICA Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Tihomira Arsića, glumca i posebnog savetnika ministra kulture i informisanja.

- Prerani odlazak Tihomira Tike Arsića je veliki gubitak i za srpsku kulturu. Njegov prepoznatljiv umetnički izraz i lik ostaće upamćeni u svetu pozorišta, filma, kao i naše kulture u celini. U Ministarstvu kulture i informisanja dao je značajan doprinos razvoju kulturne scene u Srbiji. Ostavio je neizbrisiv trag, po kome ćemo ga svi pamtiti.

Ivana Vujić

Prefinjen i osetljiv

ODLAZAK našeg poštovanog Tihomira Arsića, glumca izuzetne prefinjenosti i osetljivosti, veliki je gubitak za Narodno pozorište. Pogotovo, što se pripremao za jednu ulogu i povratak na scenu naše kuće. Verujem da Tiku čekaju tamo gore, Peca Ejdus, Marko Nikolić, Petar Banićević i mnoge druge prerano otišle kolege i da će s njima praviti neko novo pozorište.

Gorica Popović

Mogao je da da mnogo više

BIO je odličan glumac koji nije dovoljno igrao. Bavio se nekim drugim stvarima, a mogao je pozorištu mnogo više da da. Žao mi je što nije igrao više i na filmu, ne znam zašto se to tako dešavalo. Još mlad čovek, ostavio je divnu decu, pametnu i vaspitanu. Ja sam bila i kuma na venčanju, s Biljine strane. Posle je Bilja bila kuma na mom venčanju, pa smo tako duple kume. Nažalost, sa njim nisam mnogo igrala, nismo se susretali u poslu. Sećam se da je fantastično igrao folklor u mladosti. Bio je u generaciji sa Mimom Karadžićem, Merimom Isaković i Ljiljom Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)