UMRO U STARAČKOM DOMU: Preminuo istoričar umetnosti dr Staša Živković

D. B. M.

03. 12. 2020. u 09:03

UGLEDNI istoričar umetnosti dr Stanislav Staša Živković (1923-2020) preminuo je prekjuče u staračkom domu "Lug" u Mladenovcu. Jedan od naših najboljih poznavalaca srpskog slikarstva proteklog veka proveo je bogat život sa slikama i slikarima.

УМРО У СТАРАЧКОМ ДОМУ: Преминуо историчар уметности др Сташа Живковић

Foto I. Marinković

Vodio je Galeriju Kulturnog centra Beograda i dve decenije bio upravnik Galerije SANU, gde je organizovao prvih pedeset likovnih odnosno tematskih izložbi. Bavio se naučnoistraživačkim radom, objavio više od dvadeset knjiga, među kojima su monografije o slikarima, Beogradskoj umetničkoj školi, impresionistima, srpskom slikarstvu 20. veka.

Organizovao je više od 400 pojedinačnih, grupnih i tematskih izložbi, a sarađivao je sa muzejima u Moskvi, Berlinu, Njujorku, Veneciji.

Bio je redovni profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, ali i državni reprezentativac u mačevanju i međunarodni sudija. Autor je brojnih mačevalačkih mizanscena u pozorištu i na filmu. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu predavao je mačevanje i istoriju umetnosti.

Bio je predstavnik Srbije u ekspertskom timu za raspodelu kulturnih dobara i godinama je pokušavao da uđe u trag delima koja su krasila diplomatska predstavništva države, borio se protiv falsifikatora u svim umetnostima.

Dobitnik je ULUPUDS-ove i Vukove nagrade za životno delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024