VIŠE OD VENČANICE: U beogradskom Muzeju savremene umetnosti otvorena spektakularna izložba Žan-Pola Gotjea

M. Mirković

29. 11. 2020. u 11:20

U DOBA kada je sve teže pronaći radost ma u čemu, a po definiciji najradosniji događaji poput venčanja odlažu se ili svode na puku registraciju uz neophodne svedoke - na beogradskom Ušću, u upečatljivom zdanju Muzeja savremene umetnosti, otvorena je spektakularna Gotjeova izložba "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve".

ВИШЕ ОД ВЕНЧАНИЦЕ: У београдском Музеју савремене уметности отворена спектакуларна изложба Жан-Пола Готјеа

Foto Fejsbuk MSU

Izložba je otvorena onlajn, kao i većina programa koje "režira" pandemija, a odmah nakon svečane ceremonije - tokom čijeg prenosa su se uključili i kustos Tijeri Maksim-Lorio iz Kanade, te sam Žan - Pol Gotje iz Francuske - zainteresovani posetioci mogli su uživo da pogledaju postavku, u malim i strogo kontrolisanim grupama.

- Dobar dan, Beograde - javio se Gotje sa prepoznatljivom mornarskom kapicom, skidajući masku mornarskog dezena. - Veoma sam srećan što je izložba "Ljubav je ljubav" sada baš u Beogradu. Žao mi je što i ja nisam tu sa vama, ali imam najboljeg ambasadora Jelku Musić, 

Beograđanku koja je u mom najužem timu više od 12 godina. Jednog dana videćemo se u Beogradu, a do tada biću sa vama u mislima i u srcu.

Foto Fejsbuk MSU

Foto Fejsbuk MSU

Ovu raskošnu, provokativnu, angažovanu, a iznad svega kreativnu postavku, i kustos Maksim-Lorio opisuje kao "mnogo više od izložbe visoke mode" - kao specifično umetničko svedočanstvo o radu Gotjea, o njegovim stavovima o ljudskim pravima i različitostima koje promoviše oduvek, na sve načine i u svakom segmentu svog rada.

- Impresioniran sam timom beogradskog MSU, Viktorom Kišom i njegovim saradnicama Milicom, Ivanom, Draganom, koji su svi pokazali znanje, bili kreativni i duhoviti.

Posle 12 gradova i muzeja, od Pariza i Londona, preko Stokholma, do Njujorka, Montreala i Seula, sada i publika u Beogradu ima priliku da vidi svu lepotu detalja i majstorstvo svakog Gotjeovog komada - istakao je Maksim-Lorio.

Jelka Musić: obožava kolače

NAJVEĆI "krivac", ključna osoba za dovođenje postavke iz Muzeja lepih umetnosti u Montrealu, baš u Beograd, je dugogodišnja Gotjeova saradnica Jelka Musić.

- Sigurno očekujete da vam otkrijem neke Gotjeove tajne, ali ja sam osoba koja tajne čuva. Ipak, otkriću vam nešto o njemu: Žan-Pol mnogo voli kolače, a evo i u muzeju možete videti jednu divnu tortu... - rekla je Musićeva.

Ekskluzivitet beogradske postavke je svetska premijera čak osam venčanica, uglavnom sa poslednje revije Gotjea.

Foto Fejsbuk MSU

Viktor Kiš, v. d. direktora MSU, dodao je koliko mu je drago da je posle teške i zahtevne organizacije i realizacije svetska savremena scena i na ovaj način prisutna u Beogradu.

- Žan-Pol Gotje nije samo reprezent visoke mode, on je umetnik sam po sebi, koji nam i na ovaj način šalje svoju poruku, o značaju uvažavanja jednakosti različitosti, tolerancije... - rekao je Kiš o postavci koju čini 38 venčanica kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine.

Publika ih može pogledati do 14. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega