OSKAR BEZ PRAVILA I KOMISIJE: Nedoumice u vezi sa načinom izbora srpskog kandidata za prestižnu nagradu američke filmske akademije

A. POPADIĆ

21. 11. 2020. u 11:34

SRBIJA ima rok manje od deset dana (do 1. decembra) da pošalje ime svog kandidata za nagradu Oskar, u kategoriji internacionalnog filma.

ОСКАР БЕЗ ПРАВИЛА И КОМИСИЈЕ: Недоумице у вези са начином избора српског кандидата за престижну награду америчке филмске академије

Foto Promo

Prijavljeno je sedam ostvarenja: "Realna priča", "Pijavice", "Otac", "Vikend sa ćaletom", "Dara iz Jasenovca", "Ime naroda" i "Moj jutarnji smeh". Izbor domaćeg predstavnika, međutim, prate brojne nedoumice, od promene organizatora izbora do sastava selekcione komisije.

Ove godine, kako su "Novosti" već pisale, umesto Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) izbor je preuzeo Filmski centar Srbije, a o našem predstavniku, kako je najavljeno, odlučivaće sedmočlani odbor. Na spisku su Sandra Perović, Mila Turajlić, Dara Džokić, Miroslav Lekić, Dejan Lutkić, Dan Tana i Mirko Beoković, generalni sekretar AFUN-a, kao predsednik komisije.

Beoković, međutim, za "Novosti", kaže da je ponuđenu funkciju još ranije odbio.

- Izričito sam, i na prvom i na potonjem sastanku kod pomoćnika ministra Radovana Jokića, odbio da budem član Stručnog odbora FCS, jer bi to i moralno i pravno bilo neprihvatljivo, s obzirom na to da je moj zadatak da zastupam interese AFUN - kaže Beoković.

Foto EPA

Umesto 25 članova komisije, koliko ih je bilo na spisku AFUN-a poslatog Američkoj filmskoj akademiji u septembru, Filmski centar, koji je posle toga preuzeo izbor, najavio je da će srpskog kandidata birati sedmočlana komisija. Beoković objašnjava da su pristali na ove novine ne želeći da opstruiraju izbor.

- Na sastanku u FCS bilo je više predloga kako da prevaziđemo spornu situaciju, a da u narednim godinama ne suspendujemo srpsku kinematografiju kod izbora za ovu nagradu.

"VIKEND SA ĆALETOM" POVUKAO PRIJAVU?

KAKO je "Novostima" rekao Igor Turčinović, producent filma "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića, oni su povukli svoju prijavu.

- Od nas su tražili da im pošaljemo link na kome članovi komisije mogu da vide film. Mi taj link nemamo, a i ne želimo da on bude u opticaju dok traje distribucija. Dok god poslednji pošteni gledalac plati kartu i uđe u bioskop da gleda naš film, neće biti linka. Zato smo povukli prijavu - objašnjava Igor Turčinović.

Dogovoreno je da Američku akademiju obavestimo da AFUN neće opstruirati rad Stručnog odbora FCS i da će sa spiska već prihvaćenih i odobrenih članova, AFUN, kao dokaz kooperativnosti i sinergije, delegirati dva člana u komisiju - kaže Beoković i dodaje da su predložili glumicu Tanju Bošković i filmologa Ivanu Kronju.

Mirko Beoković, Foto V. Danilov

Uprkos njegovom odbijanju, FCS je naveo ime Mirka Beokovića kao predsednika komisije.

Naš sagovornik ponavlja da "ostaje pri svojoj odluci da ne bude član komisije", a o tome je obavestio i FCS i pomoćnika ministra kulture, ali je zasad, ostao bez odgovora.

Nedoumice oko izbora ima i Jelena Mitrović, producent filma "Otac" Srđana Golubovića, koji je jedan od sedam prijavljenih na konkurs.

- OD FCS smo zatražili objašnjenje po kojim pravilima se odvija ovogodišnji izbor, kao i kojim kriterijumima se vodi komisija koja će odlučivati o našem predstavniku - kaže nam Jelena Mitrović i dodaje da je nejasna i procedura izbora članova selekcione komisije.

I dok je većina zemalja odavno poslala svoje predstavnike i počela marketinšku kampanju, naša komisija će tek 25. novembra početi da gleda filmove prijavljene na ovogodišnjem konkursu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!