IZLOŽBA U KCNS: Amfilohije Radović kroz objektiv fotoreportera "Novosti" Zorana Jovanovića Mačka (FOTO)

Novosti online

19. 11. 2020. u 01:00

ИЗЛОЖБА У КЦНС: Амфилохије Радовић кроз објектив фоторепортера Новости Зорана Јовановића Мачка (ФОТО)

Foto: KCNS

Kao omaž nedavno preminulom mitropolitu Amfilohiju Radoviću večeras je u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada otvorena izložba fotografija Zorana Jovanovića Mačka.

Pored Jovanovića, fotoreportera "Večernjih novosti", na otvaranju su govorili i Predrag Savić i Gojko Raičević, autori propratnih tekstova štampanih u katalogu koji prati izložbu. Posetioce je u ime Kulturnog centra Novog Sada pozdravila i pomoćnica direktora, Sunčica Marković.

Stotinu osam fotografija nastalih tokom trideset godina Jovanovićevog rada prate rad Patrijaršije. Autor ih je sačuvao u ličnoj arhivi, a za ovu izložbu dobio je blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.

- Kada je Amfilohije Radović došao u Crnu Goru delovalo je da je pred njim nemoguća misija. To je bila zemlja komunizma, ogrezla u ideologiju, ali je mitropolit uspeo zahvaljujući svom bogoslovlju - istakao je Predrag Savić. - Mitropolit nikada nije želeo da se ističe ni u čemu. Uvek je skromno insistirao na jednakosti s drugima. Dao je sve da se obnove i izgrade hramovi u Crnoj Gori

- Zahvaljujući autoru Zoranu Jovanoviću danas svedočimo preporodu i obnovi crnogorskih svetinja. Ovaj nadahnuti umetnički izraz obavezuje i Srpsku Atinu i Srpsku Spartu. Mitropolit Amfilohije je ucrtao srpski trag u večnosti i danas je življi nego ikada. Što je bio njegov glas, danas i doveka je zakletva svakog od nas, a kao zavet koji nam je za njim ostao jeste obaveza da obnovimo kapelu na Lovćenu - naglasio je Gojko Raičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)