APSTRAKCIJOM OSLOBODILA REALNOST: Sećanje na rano preminulu umetnicu Radu Selaković izložbom u Galeriji "B2"

M. A.K.

14. 11. 2020. u 09:11

IZLOŽBA "Prostor-skulpture", koja će u subotu biti otvorena u beogradskoj Galeriji "B2" (Balkanska 2), a od ponedeljka će moći da je vidi i šira publika, podsetiće na stvaralaštvo prerano preminule umetnice Rade Selaković (1952-2008).

АПСТРАКЦИЈОМ ОСЛОБОДИЛА РЕАЛНОСТ: Сећање на рано преминулу уметницу Раду Селаковић изложбом у Галерији Б2

Delo Rade Selaković

Reč je o seriji radova u duhu geometrijske apstrakcije, nastalih polovinom devedesetih godina u tehnici akril na platnu.

Rođena u Beogradu, gde je diplomirala, a potom i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti, ova umetnica je iza sebe ostavila bogat i raznolik opus, koga čine slike, crteži, grafike, mozaici, objekti i video-radovi. Samostalno je izlagala od 1980, a učestvovala je na više od 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

- Osetila sam želju da naslikam erotizovano stanje bez prikaza telesnog, bez ikakvog pakovanja ili drugog konteksta - ove reči umetnice navodi u katalogu aktuelne izložbe Sava Ristić.

Autor teksta dodaje i da je to proisteklo iz ličnog uverenja da je sve prenaglašeno fizički i materijalizovano, da je telo, kao ljuštura emotivnog i mentalnog, suviše eksponirano, dominantno. Izlaskom u apstraktnu formu oslobodila je slike od realnog, a koristeći geometrijske forme i boje, otvorila je prostor za novu sintaksu, ističe Ristić.

PRIZNANjA

MEĐU priznanjima koje je dobila ističu se "Petar Lubarda", nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona, Zlatna premija jugoslovenskog portreta u Tuzli, Zlatna paleta ULUS-a. Bila je nosilac i Velikog pečata Grafičkog kolektiva, nagrade na Jesenjoj izložbi ULUS-a, a priznanje je ponela i sa 10. bijenala "U svetlosti Milene" Požarevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a