NAŠE TELO SVE PAMTI: Umetnik Branko Milisković o osam živih slika koje će predstaviti u "Podrumu" KCB

M. Kralj

12. 11. 2020. u 11:47

UMETNIK Branko Milisković, koji je svojim radovima na granici teatra, opere i performansa, bio zapažen na nastupima u Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Poljskoj, Izraelu, Rusiji, Holandiji, Švajcarskoj, Finskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD, večeras će u galeriji "Podrum" Kulturnog centra Beograda predstaviti postavku "Obmane/ Delusions".

НАШЕ ТЕЛО СВЕ ПАМТИ: Уметник Бранко Милисковић о осам живих слика које ће представити у Подруму КЦБ

Branko Milisković / Foto V. Danilov

Najintimniji od svih projekata do sada, koji se, kako kaže, bavi unutrašnjim porivima, fetišizovanim slikama, mračnim projekcijama vezanim za smrtnost, besmrtnost, ljubav, obmanu i žute ruže (simbol pomešanih emocija, ljubomore, tuge, iščekivanja, čežnje...), neće imati zvanično otvaranje, zbog epidemiološke situacije. Ipak, od 18 do 20 časova, publika će prisustvovati jednoj "živoj instalaciji".

- Obmane su u poslednje vreme izuzetno aktuelne, i mogu da se odnose i na konfuziju koju proživljavamo jer smo zagađeni dezinformacijama, lažnim vestima. To je velika obmana ljudi, na planetarnom nivou, možda najveća u poslednjih sto godina - objašnjava Milisković konotacije iz naslova izložbe, koja, međutim, za razliku od prethodnih, nema političkih, društvenih značenja. - Prva je i na kojoj se nalaze namenski konstruisani radovi.

Prvobitno je zamišljeno da se izložba u KCB zove "Hotel", i da bude izvedena sa crnogorskim umetnikom Danteom Buuom, ali do saradnje nije došlo:

- Taj koncept će se možda realizovati u budućnosti, ali korona je sve poremetila. Nikada pre nisam imao samo jedan rad godišnje, pa nisam želeo da propustim ovaj izložbeni termin - nastavlja sagovornik.

NOVEMBARSKE POSTAVKE

MEĐUNARODNO studentsko bijenale umetnosti knjige "BUK2: Foto-knjiga", takođe će biti otvoreno u četvrtak u Galeriji Artget KCB-a, a ovo njegovo drugo izdanje održava se paralelno i u Domu kulture Studentski grad. Novu seriju radova u Likovnoj galeriji KCB, pod nazivom "Sve smo pogrešno razumeli...", predstaviće naš ugledni skulptor srednje generacije Marko Crnobrnja.

Za "Obmane" je Milisković uradio deset potpuno novih radova, u periodu od dva meseca. Tačnije, osam video-slika i dve tekstualne instalacije:

- To su zapravo mentalne slike tela, koje će kao "živa instalacija" biti pred publikom na otvaranju - dodaje umetnik. - To "neidentifikovano" telo, koje zovem 710196, prema poslednjim ciframa u mom matičnom broju, ležaće pred publikom, naizgled pasivno, ali će se u njemu dešavati drama. Ono će gledati, disati i halucinirati slike koje ga u galeriji okružuju. To su magnovenja, svetovi o kojima sanjari, noćne more, ili izvitopirene vizije stvarnosti.

Rad "Lili Marlen" / Foto Promo

Prema mišljenju ovog autora, svako telo kroz život sakuplja iskustva i te informacije prenosi na druge ljude:

- To je smisao našeg postojanja, da kroz naše telo, kao bateriju, akumulator, memoriju, prenosimo svoja iskustva, ali i ona iz prošlosti, budućim generacijama.

Njegovo telo, tokom trajanja večerašnje "žive instalacije", neće imati masku:

- Želeo sam da ovaj rad bude bezvremenski, da ne reprezentuje neko određeno vreme, pa ni ovo - ističe autor, dodajući svoj stav o uticaju pandemije na umetnost kojom se bavi. - Postoje performansi koji iz epidemioloških razloga sada ne mogu da se dogode, jer zahtevaju prisne interakcije sa ljudima. Ali, ima i onih koji ne zahtevaju veliki broj prisutnih i mogu tokom trajanja, od nekoliko sati, bezbedno da prime zainteresovanu publiku.

HARMS I KORONA

KORONA nije pretnja umetnosti performansa, kao što su to pravila ponašanja koja se propisuju, često apsurdna, poput onih u pričama Danila Harmsa, koje su mu poslužile kao inspiracija i za ovu postavku:

- Ono što je nekada pisao Harms, nama je danas realnost. Odgovornost, kao i junaci "Slučajeva" prebacujemo na druge, gledamo da je se oslobodimo. Pa ko je odgovoran za sve ovo? Koje zemlje? Da li je to Kina, ili ceo svet? Ko je dozvolio da se proširi pošast? Da li ona uopšte postoji? Da li se događa novi svetski poredak ili treći svetski rat? Svaki put kada dođemo do nekog saznanja, pojavi se nešto što to pogazi. A apsurd se kao kvasac podiže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024