POTRAGA ZA TAJNOM PURPURNIH ZORA: Prozni i dramski pisac Vladimir Kolarić o novoj zbirci priča

M. MIRKOVIĆ

09. 11. 2020. u 12:22

ZBIRKA "Tajna purpurnih zora" Vladimira Kolarića ("Everest medija") sastoji se od šezdesetak kraćih priča, katkad tek crtica, ispisanih po motivima iz srpskih narodnih pesama i legendi, indoevropske mitologije i hrišćanskih apokrifa.

ПОТРАГА ЗА ТАЈНОМ ПУРПУРНИХ ЗОРА: Прозни и драмски писац Владимир Коларић о новој збирци прича

Vladimir Kolarić

Autor, prozni i dramski pisac, teoretičar kulture i umetnosti i prevodilac, otkriva da je zbirka nastala u jednom dahu, bez posebnog predumišljaja, pokrenuta snažnom slikom planinskog jezera i nad njim sokola, prizvanom čitanjem pesme "Bog nikom dužan ne ostaje":

- Kasnije su se priče nizale same od sebe, po nekom svom redu koji nisam menjao, a koje su opet nekako vodile putem kolektivnog iskustva, od arhajskih i paganskih nanosa iz indoevropske, opšteslovenske i opštebalkanske prošlosti ka hristijanizaciji, uz neizbežna iskustva hajdučije, herojskog bunta i zaveta. Uveren sam da su, ipak, a možda i ponajviše, svedočile o mom tadašnjem, unutrašnjem putu, koji u osnovi nikad ne prestaje.

Kolarić, po zvanju dramaturg koji je na FDU stekao i doktorsku titulu, autor knjiga "Lutalice", "Rat ljubavi", "Hrišćanstvo i film", kaže da ove priče svakako nisu parodija ni demitologizacija, ali nisu ni svečarske, pompezne, smrtno ozbiljne:

- U njima se traga za nekim dubokim obrascima, o tajnama onih purpurnih svitanja iz naslova, ali ih otvara i ka popularnoj kulturi i višeslojnoj čitalačkoj i interpretativnoj dinamici.

TRADICIJA I MODERNOST

Kulturološki, ove priče verovatno imaju spoj sa našim međuratnim autorima poput Rastka Petrovića, Nastasijevića, Crnjanskog, Božovića, koji su tragali za spojem tradicije i modernosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna