ODLOŽENO OTVARANJE KUĆE IVE ANDRIĆA: Korona i opremanje odgodili predstavljanje doma našeg nobelovca u punom sjaju

V. V.

08. 11. 2020. u 13:36

EPIDEMIJA korone i opremanje enterijera jedini su razlozi zbog kojih još nije otvorena, posle dve godine koliko je trajalo obimno uređenje, kuća nobelovca Ive Andrića, na Toploj.

ОДЛОЖЕНО ОТВАРАЊЕ КУЋЕ ИВЕ АНДРИЋА: Корона и опремање одгодили представљање дома нашег нобеловца у пуном сјају

Foto: V. V.

Sledeći zamisao da sve  bude u duhu šezdesetih i sedmadesetih godina prošlog veka, nakon što je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost i 1964. sa suprugom Milicom Babić  doselio u Herceg Novi, u njihovu  „hercegnovsku kuću za odmor", jedinu koju je  za života sagradio, i nameštaj valja pažljivo birati.

Foto: V. V.

Spoljni izgled kuće je nepromenjen i Novljani su time zadovoljni. Vrt je po oceni mnogih osiromašen. Kordić objašnjava da je sačuvano višegodišnje bilje a ono koje je Andrić  sa Milicom sadio popisano je  prema njegovom zapisu iz "Znakova pored puta", a tu je navedena 51 biljda vrsta. Nabavljene su te sadnice i one su sada u vrtu, ali im treba dati vremena da se pokažu u pravom svetlu, onako kako vrt nobelovca zaslužuje.

Kuću  nobelovca,  Opština Herceg Novi je otupila posle Andriće smrti, ali o ovom  skladnom zdanju godinama niko nije brinuo  kako je ono zasluživalo. Pre dve godine,  50 godina otkako je slavni književnik  u Novom poslednji put boravio, kuća je delimično renovirana. Tada su  priređena dva izuzetna  programa: izložba „Ivo Andrić pisac i/ili diplomata" autorke Tatjane Korićanac  i promocija knjige Novljanina Vladimira Roganovića „Andrić u Novom".  I Nobelova nagrada prvi put je bila izložena u Novom, a sve je nagovestilo da Kuća nobelovca Ive Andrića (KNIA) treba da postane mesto sećanja na piščev život, kulture i susreta umetnika. Takođe treba da potvrdi Herceg Novi kao grad koji smatraju kulturnom prestonicom Boke.

Foto: V. V.

Književni istoričar  dr Vladimir Roganović podsetio je tada da je inicijativu  za uređenje  uputio predstavnicima hercegnovske opštine još u novembru 2017. godine. Sledili su potom, kako kaže „ohrabrujući impulsi". Uspostavljena je saradnja sa  predstavnicima Muzeja grada Beograda, Zadužbine Ive Andrića i  drugim institucijama, a u odličnoj koordinaciji sa Kabinetom predsednika Opštine Herceg Novi, Turističkom organizacijom, Agencijom za izgradnju grada i predstavnicima stručnih službi. Definisan je krajnji cilj:da kuća „živi" tokom cele godine i na pravi način pokaže važnost činjenice da je velikan poput  Andrića  odabrao  za život baš Herceg Novi  i tako ga „upisao" ga  na književnu mapu sveta.

Za uređenje KNIA utrošeno je 120 hiljada evra iz evropskih fondova. Dodatne radove finansirala je Opština Herceg Novi. Projekat je  uradila  hercegnovska  Agencija za izgradnju i razvoj. Građevinske radove obavio je  međunarodni konzorcijum „Hills and Waters" i „Boka gradnja".

Donedavno rukovoditeljka  hercegnovske Kancelarije za međunarodnu saradnju  Simonida Kordić podseća da je obnova KNIA deo  projekta prekogranične saradnje  koji finansira Evropska unija, a tema je stvaranje eko  muzeja, muzeja koji će čuvati  nasleđe gradova u svim oblastima. Herceg Novi svoj eko muzej  gradi kroz obnavljanje kuće Iva Andrića. 

Tokom dve godine u potpunosti je uređena unutrašnjost kuće, sada i dvorište i vrt oko nje.  Iz enterijera je uklonjeno sve što je urađeno dok je kuća, na žalost, bila kafana. Sačuvani su delovi nameštaja,   veliko ogledalo, police za knjige. Sada treba nabaviti  odgovarajuću rasvetu, fotelje, stolice, objašnjava  Kordić. Da nešto bude  i u duhu našeg vremena planirano je postavljanje interaktivnog totema – stuba sa led ekranom, koji će posetiocima  pružati  informacije o Andrićevom životu i o programima planiranim u kući i u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!