MUZEJI ZA SVE - BESPLATNO: Popularna sedmodnevna kulturna manifestacija zbog korone iz maja prebačena za novembar

M. KRALj

07. 11. 2020. u 16:25

PREBAČENA zbog pandemije iz svog redovnog termina u maju, manifestacija "Muzeji za 10", šesti put besplatno će otvoriti vrata kulturnih institucija širom Srbije, od 9. do 15. novembra.

МУЗЕЈИ ЗА СВЕ - БЕСПЛАТНО: Популарна седмодневна културна манифестација због короне из маја пребачена за новембар

Foto "Muzeji za 10"

Sedmodnevnim programom, biće tradicionalno obeleženi Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja. Na brojnim lokacija, širom zemlje, pripremaju se izložbe raznovrsnog sadržaja, autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga, koncerti i mnogobrojne druge aktivnosti.

U Beogradu će tako sledeće nedelje besplatno moći da se obiđe retrospektiva Radomira Damjanovića Damjana, u Narodnom muzeju, izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" u Istorijskom muzeju Srbije, u Muzeju primenjene umetnosti (od 12. novembra) slavljenička postavka povodom 70 godina postojanja. Tokom muzejske nedelje, Muzej grada Beograda će u zgradi u Resavskoj, 13. novembra, otvoriti izložbu Vladimira Lalića, a svojom ponudom iz ove institucije uključiće se Muzej Paje Jovanovića, Muzej "Ive Andrića", Zbirka ikona "Sekulić", Konak kneginje Ljubice. Muzej Jugoslavije, uz svoju muzejsku laboratoriju i postavku "Tanjug javlja..." , imaće 14. novembra, program "Znakovni muzej", tačnije vođenu turu gluvog vodiča Mihaila Gordića.

PROGRAM Spomen-zbirka Pavle Beljanski, Foto "Muzeji za 10"

OTVORENA VRATA ŠIROM SRBIJE

U CENTRALNOJ Srbiji vrata će otvoriti Zavičajni muzej "Paraćin", Muzejska zbirka Narodnog univerziteta Trstenik, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, Muzej "Horeum Margi-Ravno" Ćuprija, Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci, Narodni muzej Kruševac. Sa zapada zemlje priključili su se Narodni muzeji iz Užica i Šapca i CK "Vuk Karadžić" iz Loznice, a sa istoka Muzej Krajine u Negotinu, Narodni muzej Požarevac i Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi. Južnu Srbiju predstavlja Narodni muzej Leskovac i kulturni centar "Gradac" iz Raške.

ATRAKTIVNO Muzej Paja Jovanović, Foto "Muzeji za 10"

Uz stalnu postavku Etnografski muzej nudi aktuelnu izložbu o sviralama, a Prirodnjački muzej postavku "Zov daljine - seobe u carstvu životinja". Manifestaciju podržavaju Narodna banka Srbije (izložbom "Dinar - putovanje kroz vreme", od 9. do 15. novembra), Medija centar "Odbrana" ("Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945"), ali i "Crvena zvezda", tačnije muzej ovog fudbalskog kluba. Među učesnicima, u Beogradu su još: obe galerije SANU, Manakova kuća, Kuća legata, Dečji kulturni centar, Kulturni centar Grocka, galerija "Haos - Fondacija za crtež" i Prodajna galerija "Beograd".

UČESNICI Muzej u Smederevskoj Palanci, Foto "Muzeji za 10"

U budućoj evropskoj prestonici kulture, u Muzeju grada Novog Sada, moći će da se vidi izložba "Građanski život u Novom Sadu od 18. do 20. veka", a u Arhivu Vojvodine Jesenja izložba UPIDIV-a. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Muzej Vojvodine nude svoje stalne postavke, a u ogranku SANU u Novom Sadu gostuje galerija "Milan Konjović" iz Sombora.

VOJVOĐANI

MEĐU učesnicima iz Vojvodine su i Zavičajni muzej Ruma, Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" i Galerija slika "Sava Šumanović" iz Šida, Muzej u Beloj Crkvi, Narodni muzej i Savremena galerija Zrenjanin. Tu su i Muzej grada Bačka Palanka, Galerija "Milan Konjović" iz Sombora, Savremena galerija i Gradski muzej iz Subotice, Gradski muzej i Kulturni centar iz Vrbasa.

U Galeriji Matice srpske pripremili su i poseban program "Umetnost i rodni identitet - Ženski nasuprot muškom pogledu", sa kustoskim vođenjem kroz stalnu postavku, u poklon zbirci "Rajko Mamuzić" otvoriće izložbu "Od ponosa do zaborava " (11. novembar), dok će Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstaviti poseban program "O delima i umetnicima - izbor kustosa". Izložba doktorskih umetničkih projekata Vladana Jolera i Stevana Kojića moći će da se vidi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Smotri muzeja pridružio se i Novosadski dečji kultuni centar.

Manifestaciju koordinira Nacionalni komitet ICOM Srbija, a njena ovogodišnja tema, koja je ujedno i tema Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija".

Ovaj motiv ukazuje i na osnovnu društvenu vrednost muzeja - da ponude sadržaje bliske svim ljudima bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja.

Kako bi još aktivnije uključili publiku "Muzeji za 10" su pokrenuli i nagradni konkurs za kratku video-formu, sa temom "Predstavi svoj muzej", čiji će najkreativniji učesnici biti i nagrađeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)