"KSERKS" OSVAJA I KADA CARSTVO PADA: Dva kultna dela i jedan domaći stripski novitet

Marina Mirković

03. 11. 2020. u 12:58

NE POSUSTAJUĆI u svojoj misiji plasiranja probranih ostvarenja devete umetnosti, izdavačka kuća "Makondo" pred stripoljupce donosi dva po mnogo čemu kultna svetska stripa, istovremeno nam otkrivajući i nadarenog domaćeg autora trećeg.

КСЕРКС ОСВАЈА И КАДА ЦАРСТВО ПАДА: Два култна дела и један домаћи стрипски новитет

Strip "Zelenbaba"

"Zelenbaba: Crnilo" Vladimira Pajića, koji potpisuje i scenario i crtež, crno-bela je priča o... crnilu, i belom. Jer, kako se tkanje ovog svemira može opisati kao "ispeglana uštirkana šustikla", a svi znamo da šustikla mora ostati bela, iako je sile mraka flekaju u crno - Grozdana, superheroina iz reda Zelenbaba bori se protiv tih mračnih sila.

"Nečastive sile koje malteretiraju narod obitavaju u selu i u gradu, na proplancima ali i u haustorima, na raskrsnicama sa ili bez semafora, u rakiji ali i u kafi, u svim svetovima. Suočavajući se sa njima, a braneći sve ljude, Zelenbabe ljuljaju ovaj svet u mirnoj i tihoj pesmi" - upozorava nas autor.

Suočavajući se sa nečastivima, Zelenbabe nas brane i čuvaju, "ljuljajući ovaj svet u mirnoj i tihoj pesmi", a superheroini Grozdani u njenoj borbi pomaže Pajsije, iguman manastira Podnoge (inače Ratomir, njen drug iz škole).

Pod logom "Makonda" ali i suizdavačke kuće "Lokomotiva" (otud dve različite naslovnice), stiže nam i "Povratak na Belzagor", novitet francusko-belgijske škole stripa zasnovan na kultnom naučnofantastičnom delu "Dole ka Zemlji". Adaptaciju naučnogantastičnog romana Roberta Silverberga, po scenariju Filipa Tiroa, nacrtala je sjajna Laura Cukeri.

Sa kućom "Beli put", uz čije smo grafičke romane (pa i "300") pre nekoliko decenija hvatali korak sa svetom, "Makondo" je objavio još jednu knjigu koju neminovno prate epiteti kultna, legendarna, epska...

"Kserks", svojevrsni nastavak stripa "300", pripovest je o ovom velikom vladaru starog sveta, sinu Darijevom. Istorijska tačnost, odnosno sama pouzdanost spisa, pada u drugi plan u umu i pod rukom Frenka Milera, tog neprevaziđenog majstora pripovedanja, dijaloga ali i monologa - autora koji decenijama menja američku strip scenu, rušeći klišee utemeljene na staroj školi superheroizma ili hiperrealizma.

Strip "Kserks"

Baš kao što, u ovom grafičkom romanu, Aleksandar na zgarištu Persijskog carstva počinje da menja lice sveta, o čemu govori i podnaslov "Pad kuće Darijeve i uspon Aleksandrov". I ovoga puta je velika istorijska pozornica, baš kao i priča onomad nam ispripovedana u prvom delu epopeje, postala pravo "poprište milerovštine", te za čitaoca i gledaoca naklonjenijeg ovom vizionaru "Kserks" predstavlja istinsku poslasticu.

Sa malo reči, no svakom moćnom i ubitačnom, kako smo se još uz lakonske Spartance naučili, uz prepoznatljiv i upečatljiv crtež, milerovski stilizovane likove i moćne kadrove... "Kserks" osvaja čitaoca, čak i kad sam naslovni junak pada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!