VREME KOJE STVARA PEJZAŽE: Dela prošlogodišnjeg laureata "Jesenje izložbe" LJiljane Bursać na postavci "Logos u pokretu" U ULUS

A. P.

26. 10. 2020. u 11:26

PROŠLOGODIŠNjI laureat ULUS-ove "Jesenje izložbe" Ljiljana Bursać (1946), u četvrtak, 29. oktobra, u 18 sati, otvoriće svoju interaktivnu izložbu radova na papiru, pod nazivom "Logos u pokretu 2".

ВРЕМЕ КОЈЕ СТВАРА ПЕЈЗАЖЕ: Дела прошлогодишњег лауреата Јесење изложбе Љиљане Бурсаћ на поставци Логос у покрету У УЛУС

Ljiljana Bursać; "Logos u pokretu"

Ova istaknuta umetnica je aktivni učesnik likovnog života punih pet decenija i na svom stvaralačkom putu odnegovala je samosvojan likovni rukopis koji je kao takav i valorizovan.

- Ljiljana Bursać i ranije je koristila formu palimpsesta, ali na ovoj izložbi on zauzima posebno mesto. Iako se palimpsest, inicijalno vezuje za pojam pergamenta, umetnica ne koristi kao podlogu kožu, već prozirni paus papir. Umetnica sažima ranije i sadašnje vreme u jedno celovito vreme, koje obuhvata sve periode stvaralaštva i to ne samo njenog već i božanskog stvaralaštva koje je tvorilo pejzaže koji su postali jedan od elemenata koje koristi u svojim radovima. Ova dela posmatrača uvlače u svoj svet navodeći ga da sam dopunjava prostore, ali i da sagledava delo na svoj jedinstven način - istakla je istoričarka umetnosti Irina Tomić, autorka teksta u katalogu.

Dela Ljiljane Bursać nalaze se u uglednim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)