SJAJI DELO VRLOG MAČVANINA: Protođakon dr LJubomir Ranković o Milošu Milojeviću i delu Draga Mirkovića

V.M.

24. 10. 2020. u 21:02

KNjIGA akademika SKANU Dragoljuba Draga Mirkovića, Prorok – Miloš Milojević, „uznemirila je duhove“ i pokrenula staro-nova pitanja o istoriji Srba, njihovom poreklu, identitetu, karakterologiji, jeziku, tradiciji, mitu, kaže protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik te izdavačke kuće Eparhije šabačke SPC.

СЈАЈИ ДЕЛО ВРЛОГ МАЧВАНИНА: Протођакон др Љубомир Ранковић о Милошу Милојевићу и делу Драга Мирковића

Foto: Glas crkve

Veoma posećene promocije ove knjige, sve do pojave korona virusa, širom Srbije i Republike Srpske, naglasio je dr Ranković, „krepe duh i dižu krila našem posustalom pokolenju, pokreću na razmišljanje, jačaju nadu i veru, da Srbija nije šaka pirinča koju može pozobati svaka vrana koju donese vetar“.

-Miloš Milojević – Mačvanin, ratnik i heroj, teolog, istoričar, poliglota... bio je veliki nacionalni radnik, ustanik, učitelj i prosvetitelj, maštar i, nesumnjivo, veliki zanesenjak. Nije ni mogao biti drugačiji. Savremenik slavnih srpskih romantičara: Zmaja, Branka, Laze Kostića, Đure Jakšića, Njegoša, „pokolenja za pjesmu stvorenog“, istoriju svoga naroda, kao teolog i sin sveštenika, smeštao je u biblijske okvire i i poštovao biblijski kalendar i biblijske činjenice -poručujeje dr Ranković.

Autor knjige, akademik SKANU, Dragoljub Drago Mirković, podseća da je Milojević iza sebe ostavio istoriografsku zaostavštinu na oko 4500 stranica, od čega je, najveći deo, i dalje, na nepoznatom ili nedostupnom mestu, „što samo po sebi iskazuje nepravdu prema tom jedno od najzmanenitijih Srba 19 veka, koji je bio nosilac najviših državnih i crkvenih ordena, poliglota za najveće poštovanje, profesor, akademik SKANU, rodoljub, ratnik...“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)