UGLJEVIK ČUVA KULTURU: Rame uz rame sa najrazvijenijim i najvećim sredinama

V. Mitrić

18. 10. 2020. u 12:01

UPOREDO sa silnim kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu, koja je promenila lice i grada i svih sela, i najzabačeniji zaseoka, kultura je, u ovom delu RS, značajno uzdigla kraj, jer po sadržajima Centra za kulturu „Fili Višnjić“, za najmlađe i odrasle, svrstali smo se rame uz rame sa najrazvijenijim i najvećim sredinama, ne samo na ovoj obali Drine i Save, kaže načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je, po ovdašnjim običajima, kum te ustanove osnovane pre desetak godina.

УГЉЕВИК ЧУВА КУЛТУРУ: Раме уз раме са најразвијенијим и највећим срединама

Foto: V. Mitrić

Direktor ustanove, od njenog osnivanja  je diplomirani teolog Predrag Vujević,  kaže da je „obaveza kulturnog centra da u svom radu obuhvati sve segmente kulturnog života, da ih neguje, stvara, gaji mladi staraoce, a starije podstiče i afirmiše na najbolji način“.

Ova godina je u znaku događaja pod nazivom „Kultura je način života“. Korona virus je uticala da se smanji broj sadržaja, ali su mnogi sotvareni. Imajući u vidu porgrame, u minulim godinama i njihov kontinuitet, Ugljevičani su, što se kulturnih potreba tiče, daleko ispred većine opština i gradova u RS i BiH.

- Sve ono što ljudska civilizacija traži od savremenog čoveka, način ponašanja, razmišljanja, sve to obuhvata kultura i zbog toga je ovakav slogan - rekao je Vujević.

Likovna kolonija, ustanovljena pre šest godina  sa Misijom eparhijskog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske pod blagoslovom negovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, samo je jedan od dragocenih sadržahja ovog „hrama kulture“.

Foto: V. Mitrić

U okviru Centra za kulturu radi Dečje amatersko pozorište koje je dobilo i seniorsku sekciju, a održan je i Međunarodni festival monodrame i kratke forme koji je bio revijalnog karaktera a naša namera je da u narednom periodu bude takmičarski - kaže Vujević.

Međunarodni festival harmonike, održan 12 put, pokazao je, kako su svedočila najveća umetnička imena, da je „Ugljevik, mali grad, ali je jedna od svetskih prestonica za tu vrstu muzike“. Istovremo, episkop Fotije je „krstio“ Ugljevik centrom duhovnosti, što su kako kažu načelnik Perić i direktor Vujević, „velike stvari za ovu sredinu, koja, nesumnjivo, daje značajan pečat, u svakom pogledu, sveukupnom razvoju RS“.

Foto: V. Mitrić

Centar za kulturu inicijator je  plana izrade replike rodne kuće Fipipa Višnjića u rodnom mestu ovog srpskog velikana Gornjoj Trnovi.

- Nosilac tog posla je opštine Ugljevik i očekujemo da će sve biti zavšeno u dogledno vreme, kako  bi se „uvezao“  sa drugim lokacijama kao što je Novakova pećina i stećci i da napravimo ponudu u razvoju kulturno-istorijskog turizma -poručio je Vujević, koji je za svoje i zasluge ustanove nagrađen Velikom poveljom, največim prizannjem za kulturu, koju dodeljuje Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika iz Beograda.

Foto: V. Mitrić

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je Centar za kulturu nosilac Perić  podseća da se ugljevički kulturni centar, pored organizovanja kulturnih sadržaja bavi i izdavaštvom, pozorištem kao i da  u njemu postoji i Škola glume, Škola slikanja, Škola plesa, kursevi za strane jezike… 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista