PROBLEM JE ŠTO SE PAROVI NE ČUJU: Nina Janković Dičić o ulozi u seriji "Mama i tata se igraju rata" i petoj sezoni "Vojne akademije"

JELENA BANjANIN

17. 10. 2020. u 10:35

NINA Janković Dičić već deceniju, osim lepotom, pleni glumačkim talentom, tananim umetničkim osećajima i dostojanstvom. Njen otac, glumac amater, još kao devojčicu vodio ju je u glumačku radionicu u rodnom gradu na Savi, Šapcu. Ljubav prema lepom nastavila je da razvija u "Šabačkom pozorištu" tokom srednje škole, gde je učila zanat stilskog krojača.

ПРОБЛЕМ ЈЕ ШТО СЕ ПАРОВИ НЕ ЧУЈУ: Нина Јанковић Дичић о улози у серији Мама и тата се играју рата и петој сезони Војне академије

Nina Janković Dičić, Lena Lazović i Gordan Kičić / Foto Željko Knežević

Studije glume završila je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Dragana Petrovića - Peleta. Već na trećoj godini FDU glumila je u popularnom ostvarenju "Montevideo, Bog te video". Usledile su uloge u serijama "Cvat lipe na Balkanu", "Jagodići", "Budva na pjenu od mora", "Bićemo prvaci sveta", "Vere i zavere", "Ubice mog oca" i "Vojna akademija".

Posebnu pažnju publike privukla je ulogom u filmu "Realna priča", u kome je zaigrala sa Gordanom Kičićem, kojem je ovo bio rediteljski prvenac. U istoj roli, pošto je pomenuti film prerastao u seriju pod nazivom "Mama i tata se igraju rata", gledaćemo je od 17. oktobra na RTS 1 (vikendom u 20.05). Ono što nismo videli na velikom platnu, Gordan Kičić je pretočio u prvih pet epizoda. U još toliko, čiju režiju potpisuje Vladimir Tagić, ne baš uspešan glumac Veljko i uspešna arhitektkinja Jadranka, suočiće se sa novim životnim izazovima.

- Mislim da su problemi Radisavljevića svakodnevni i da će mnogi moći da se pronađu u njima, čak i oni koji nisu u braku, već u vezama. Uz nove likove, koji će se pojaviti, serija će postati komičnija i tužnija. Jedva čekam da publika uživa u njoj - kaže za "TV novosti" Nina Janković Dičić.

Foto Željko Knežević

* Porodicu Radisavljević na okupu drži snažni lik Jadranke, dok je njen partner, Veljko, zaneseni slobodni umetnik. Kako biste vi opisali sa čime se suočava vaša junakinja?

- Jadranka je žena koja sve probleme i nedaće nosi na svojim plećima. U trenutku kada sve kulminira i kada više ne može da izdrži pritisak, jedino rešenje koje pronalazi je razvod. Tada nastaje prava drama i novi problemi, ali počinje i komedija. Zato što su pored Veljka, takvog kakav jeste, ti problemi komični. Jadranka se trudi da bude snažna i zbog teškoća njihove ćerkice Vide, koja ne želi da govori. To je ozbiljan problem sa kojim se Jadranka suočava kako misli da treba. Ona, pak, pored sebe ima čoveka koji to ne doživljava kao neki ozbiljniji problem. Upravo neslaganje koje nastaje kada partneri ne vide isto, ili barem slično, i kada se ne potrude da vide stvari na sličan način, stvara dodatne probleme. Nije to samo slučaj Jadranke i Veljka, već je inače tako. Problem parova, bez obzira da li su u braku ili ne, je što svako priča svoju priču i što se ne čuju. Svako gleda sebe i svi smo nekako postali sebični i mnogo više mislimo na svoje nego na partnerove potrebe. Parovi se sve češće rastaju, a da nisu ni pokušali da izglade nesporazume.

* Na kraju filma "Realna priča" problemi su nekako, sticajem čudnih okolnosti, prevaziđeni i publika je videla srećan kraj. Da li će ostati tako?

- Jadrankinu rešenost da se razvede i pokrene celu "akciju", mala Vida je shvatila kao moguće rešenje problema. U filmu Vida jeste progovorila, ali šta se dalje dešava i sa kojim će se još problemima Radisavljevići suočiti ostavićemo publici da sa uživanjem prati. Biće tu i Jadrankinih ljubavnih i psihičkih lomova, pa će je gledaoci ili voleti ili osuđivati, u zavisnosti na čijoj strani odluče da budu - njenoj ili Veljkovoj. U svakom slučaju, publika će uživati u priči poznatoj svima, koja će možda biti lakša i lepša uz malo smeha.

DANKA, SNAŽAN A OSETLjIV MAJOR

* BAŠ na RTS ove godine gledali smo vas u petom nastavku "Vojne akademije" u potpuno drugačijoj žanrovskoj poetici. Koliko je vama bilo lako da budete u ulozi majora Danke Obradović?

- Lako i lepo je transformisati se u snažan, ozbiljan ženski lik u uniformi. Bilo je divno iskustvo igrati takvu junakinju poput Danke i prikazati njene osetljive ljubavne i porodične odnose. Imala sam sreće što mi je partner bio kolega Bojan Perić, koji je u "Vojnoj akademiji" od početka. Svi su bili uigrani jer već godinama rade zajedno i zato sam se osećala veoma prijatno. Nisam imala mnogo "vojničkih" scena, kao oni u prethodnim sezonama. Jedva čekam nove izazove.

* Zbog čega bi, po vašem mišljenju, publika mogla osuđivati Jadranku?

- Jadranka, koliko god se trudila da bude snažna i da sve probleme nosi na svojim leđima, malo se izgubi u svemu, pa pravi greške koje inače ljudi čine u životu. Kada smo išli na premijere po Srbiji, posle projekcije filma "Realna priča" prilazile su mi starije gospođe i govorile mi da sam malo bezobrazna i kako mi nije bilo žao Veljka. Tako da me nisu baš svi razumeli, te molim gledaoce da imaju strpljenja i razumevanja za Jadrankine ludosti. Možda će, kada budu malo bolje uzponali Jadranku, njene prijatelje, okruženje i porodicu, gledaoci shvatiti zašto je takva kakva jeste. Nadam se da sam dobro uradila posao i pokazala šta umem, te da će gledaoci već posle prve epizode da se priključe i sa lakoćom prate Jadrankin lik.

* Naziv serije glasi "Mama i tata se igraju rata". Da li je to zaista rat ili samo igra?

- Više igra. Naslov je fenomenalan i govori o tome kako deca doživljavaju svađe i probleme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri